Akkerbouw

Foto & video

Biologische pompoenen van het veld

September is dé oogstmaand van de pompoenen. Op steeds grotere schaal worden in Nederland ook op biologische wijze pompoenen geteeld.

Foto

 • René de Vlieger in Nieuw-Vennep (N.-H.) is al sinds 1983 actief als akkerbouwer, waarvan de laatste acht jaar als biologisch teler. Sinds vijf jaar omvat het bouwplan van De Vlieger jaarlijks 5 hectare pompoenen. Dit jaar was de oogst goed.  Foto: Hans Prinsen, tekst: Ruud Jacobs

 • De pompoenen van De Vlieger zijn van het ras Fictor. De kenmerken van deze oranje pompoen zijn groeikracht, een hoge opbrengst en een lange houdbaarheid. De streefmaat bij de oogst is 1 kilo. Volgens De Vlieger is dit in de praktijk vrij moeilijk in de hand te houden.

 • De pompoenen op de akkers in Nieuw-Vennep, vlakbij luchthaven Schiphol, worden geoogst met een speciale oogstmachine. Deze is eigendom van loonwerkbedrijf Bongers uit Tiel (Gld.) en biologisch landbouwbedrijf De Terp uit Erichem (Gld.). De totale oogst van De Vlieger gaat uiteindelijk voor verdere verwerking naar De Terp.

 • Bij de pompoenenoogst komt het nog steeds aan op het handmatig knippen van de rijpe, oranje exemplaren.

 • De pompoenenoogst bij De Vlieger in Nieuw- Vennep is volledig in handen van afnemer De Terp. In de drukke oogstperiode werken bij het Erichemse bedrijf Poolse seizoensarbeiders.

 • Met de speciale oogstmachine die door De Terp-eigenaar Jeroen Robbers zelf vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland is gehaald, kan per dag 4 hectare pompoenen worden geoogst.

 • Op de pompoenakker in Nieuw-Vennep zorgt een werknemer van De Terp dat de kisten op de oogstmachine goed vol komen.

 • De opbrengst van dit jaar is De Vlieger meegevallen. ,,We hebben veel opbrengst van relatief weinig planten per hectare. Dit jaar heb ik 4.200 planten per hectare ingezaaid, tegenover normaal 9.400. De oogst is dit jaar een stuk grover en ligt op 19 tot 20 ton per hectare. De gemiddelde prijs is, afhankelijk van de maat, €0,27 per kilo.”

 • De volle kisten met pompoenen gaan voor verdere verwerking rechtstreeks vanaf de akker in de Haarlemmermeer op transport naar De Terp in Erichem.

 • Jeroen Robbers (50), hier samen met zijn jongste zoon Ties (5), is eigenaar van biologisch landbouwbedrijf De Terp (akkerbouw en veehouderij) in Erichem.

 • Behalve dat Robbers ook zelf pompoenen teelt (24 hectare van het ras Uchiki Kuri) heeft hij in Erichem een pompoenverpakkkings- en sorteerbedrijf: De Terp Squashpackers (squash is Engels voor pompoen). Bij De Terp in Erichem worden behalve de eigen pompoenen ook de pompoenen van acht andere biologische telers gewassen, gesorteerd en verpakt.

 • Per seizoen worden bij De Terp Squashpackers 1,2 tot 1,3 miljoen kilo biologisch geteelde pompoenen verwerkt, het merendeel Uchiki Kuri’s. Zo’n 60 % is bestemd voor de export naar Duitsland, Frankrijk en Italië. De overige 40 % gaat naar Bakker Barendrecht, de centrale inkoper van Albert Heijn.

 • Alvorens de pompoenen worden gesorteerd, gaan ze eerst door de wasserij. Hiervoor worden de volle pompoenkisten in een bak met water afgezonken.

 • De pompoenen drijven vanzelf uit de kist. Ze vervolgen hun weg in de speciaal geconstrueerde wasserij en aansluitende sorteermachine.

 • Medewerker Paul Schimmel controleert na de wasserij de pompoenen op eventuele slechte exemplaren.

 • Medewerkers knippen te lange steeltjes aan de band nog even op de juiste lengte.

 • Op een speciale rollenband worden de pompoenen droog en schoon geborsteld.

 • De schone pompoenen worden uiteindelijk op gewicht uitgesorteerd.

 • Broer Roy Robbers helpt in deze drukke periode regelmatig een handje mee. Hij stop de gesorteerde pompoenen per vier of vijf stuks in plastic bakjes voor Bakker Barendrecht, met als eindbestemming Albert Heijn.

 • Voorzien van AH-stickers verlaten de biologisch geteelde pompoen Erichem met als bestemming de Nederlandse consument.

Ruud Jacobs

Of registreer je om te kunnen reageren.