Akkerbouw

Foto & video

Beregenen en direct rooien

Toon Coppens in Marknesse (Fl.) beregent zijn pootaardappelen met 15 mm water tegen de kluiten. Direct daarna kan hij de aardappelen perfect rooien.

Foto

 • Toon Coppens (57) in Marknesse (Fl.) heeft een akkerbouwbedrijf van 35 ha op kleigrond van 28 % afslibbaarheid. 11 ha daarvan is pootgoed.
  Foto's: Sytze Bakker en Tekst: Karin: Oonk-Nooren.

 • Deze week is de akkerbouwer gestart met het rooien van zijn pootaardappelen. Het rooien gaat nu perfect. De vierrijige Ploeger-rooimachine van Loonbedrijf Schilder rooit zo’n 8 ha per dag.

 • Vorige week heeft de pootgoedteler ook al eens geprobeerd te rooien. Maar door de vele harde kluiten is hij toen na één rondje gestopt. Nu geeft Coppens eerst 15 mm water. Een uur later kan de rooimachine aan de slag.

 • De aardappelen beschadigden te veel door de harde kluiten. Nooit eerder had de teler hier zo veel last van. Of wormen de kluiten veroorzaken, betwijfelt hij. Waarschijnlijk komt het door de droogte gecombineerd met de zware buien in het voorjaar. De grond sloeg toen een paar maal dicht.

 • Deze Ploeger-rooier heeft geen diabolorollen maar een voeler. Handig als het nat is. Maar bij deze droogte is dit een nadeel. Bij andere rooiers drukken de diabolorollen vaak een groot deel van de kluiten stuk.

 • Om toch te kunnen rooien besluit Coppens te beregenen. De aardappelen zijn nu goed, de rooier staat klaar. Bij langer wachten hoopt het werk op. Daarbij is het weer nu supergoed om aan de slag te gaan.

 • Het is een bijzonder gezicht. Een aardappelrooier die rooit in de nevel van het beregeningskanon.

 • In deze rug is goed te zien dat het beregenen goed helpt. De kluiten vallen nu uit elkaar. 15 mm was de perfecte hoeveelheid water. Het water trekt dan mooi in de rug zodat ook de kluiten dieper in de rug kapot breken. De grond is nu mooi zacht. Op strookjes waar wat minder water was gevallen, zag je direct weer meer kluiten.

 • Ook op de rooimat ligt nu genoeg grond. De man op de rooier, Piet Hilhorst, vertelt dat zonder beregenen de grond al op de eerste mat weg was. Behalve de kluiten natuurlijk.

 • Hoewel de kleigrond snel weer grijs kleurt, is het duidelijk dat hier beregend is. Het stuift nauwelijks meer.

 • Rijdend lossen. De aardappelen komen bijna grondvrij op de kipper. Wel zijn de knollen nog licht behangen met grond.

 • De opbrengst van het Spunta-pootgoed (Klasse E) is behoorlijk. Coppens schat dat hij uitkomt op een bruto-opbrengst van 50 ton. Daarbij komt dat de maatsortering goed is.

 • Het lossen gaat snel. De medewerkers aan de band hebben het niet druk. Veel meer dan een enkele moederknol en een verdwaalde graspol hoeven ze er niet uit te rapen.

 • Het zeil over de stortbak zit er niet voor niets. Mocht er een buitje komen, dan trekt Coppens het zeil direct over de stortbak en worden de aardappelen niet nat. Hij behandelt al het binnengekomen pootgoed met Lirotect Super tegen bewaarziekten als fusarium en zilverschurft.

 • De aardappelen komen allemaal perfect in de box. Coppens is zeer tevreden. Dat hij er een dag later door een buitje van 3 mm uit regende deert hem niet. 3 mm water is veel te weinig om kluitvrij te rooien.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.