Akkerbouw

Foto & video

10% Minder uien in Flevoland

Boerderij maakte donderdag 27 augustus een rondje door uiengebied Flevoland. De conclusie is helder: minder uien, minder grof, mooie kleur.

Foto

 • Adriaan van Liere (links) kijkt samen met inkoper Jaap Simonse van Van Liere naar het eerste gerooide bed. Beiden zijn niet tevreden over het rooiresultaat. Te veel uien zijn beschadigd. Zo’n 3 tot 4 per strekkende meter.
  Foto's: Henk Riswick en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Het grootste probleem zijn de gescheurde kontjes. Door de droogte is de zware klei van 50 % afslibbaar keihard geworden. De rooibalk gaat lastig de grond in en stoot de uien kapot. Deze tarra is erg vies in de bewaring, aldus Simonse. Je moet veel draaien om de uien droog te houden.

 • De uien zijn wel aan rooien toe. Ze zijn al aardig afgestorven. Er zou nog een paar kilo bij kunnen groeien, maar Van Liere kiest liever voor een mooi product in de schuur. Daarom wil hij rooien bij het huidige mooie weer.

 • Hij besluit de uien 8 millimeter water te geven. Dit moet ervoor zorgen dat de grond zachter wordt en de uien niet meer beschadigen. Een dag later rooide het perfect.

 • Hoewel het gewas beduidend vroeger is dan andere jaren, valt de opbrengst niet tegen. Van Liere schat deze op zo’n 70 ton bruto. Dit is zo’n 10 procent minder dan andere jaren. Verder valt op dat de partij niet supergrof is.

 • Bas Stehouwer in Biddinghuizen rooit eveneens zijn uien. De opbrengst van het vroege ras Summit ligt rond de 55 ton. Een gemiddelde tot iets lagere opbrengst dan andere jaren. Ook hier zijn de uien niet grof.

 • Hoewel de uien nog vrij groen zijn, rooit Stehouwer ze toch alvast. Hij verkocht de uien woensdag voor €9 per 100 kilo afland. Voorwaarde was wel dat hij ze zo snel mogelijk rooit.

 • Het rooien gaat goed. De uien komen netjes in het bed. De teler heeft geen last van de droogte. Dinsdag heeft hij nog 9 millimeter regen gehad.

 • Deze uien blijven nog een paar dagen liggen op het land om te drogen. Begin volgende week wil de akkerbouwer ze opladen.

 • De uien in de Noordoostpolder zijn duidelijk wat later dan in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Deze uien op een perceel van commissionair Rinus Boons in Tollebeek vormen een uitzondering. Ze zijn vroeg en al gerooid op 21 augustus. Zes dagen later worden de uien al opgeladen.

 • Met een opbrengst van 60 ton is ook hier de opbrengst zo’n 10 procent lager dan vorig jaar. De uien zijn vervroegd afgerijpt doordat de sapstroom de droogte en hitte niet aan kon.

 • Volgens Rinus Boons vallen de opbrengsten in de Flevopolder over de gehele linie tegen. Hij schat dat de opbrengsten zeker 10 procent lager uitkomen dan vorig jaar. In Zeeland hebben de uien nog meer van de droogte te leiden gehad.

 • Bij de gebroeders Schulte in Swifterbant worden de laatste kippers ingeschuurd. De uien zijn zaterdag al gerooid. De uien waren echt dood en er aan toe om gerooid te worden. Duidelijk een paar weken eerder dan anders.

 • Het perceel was al het hele jaar goed en mooi egaal. Opvallend is dat dit de grofste partij van de dag is. Veel kluiten of tarra-uien zitten er niet in. Er staan nu zoveel mannen aan de band omdat dit de laatste kipper is.

 • De opbrengst valt met 70 ton per hectare niet tegen. De schuur komt net niet helemaal vol.

 • Vader Jan Schulte controleert de kachels nog even. Het gas is al bijgevuld. Eerst nog een paar dagen ventileren, zodat de uien tot rust komen. Daarna gaan de kachels aan.

 • Bij Otto Boerma in Zeewolde zijn de eerste uien een dag eerder al binnen gereden. De opbrengst van zijn biologisch product schat hij op 40 ton bruto. Iets lager dan vorig jaar. Dit kwam mede door de meeldauw die op het perceel aanwezig was.

 • Deze uien zijn woensdag binnengekomen. De maatsortering van de uien is ideaal, niet te grof met veel uien in de maat 40-65. De uien van Boerma vinden vooral een bestemming in de supermarkt.

 • Bij Buys in Espel worden de eerste zaaiuien al gesorteerd. Ook hier is te zien dat de partij niet erg grof is. Op de achterste band voor de grove uien liggen er maar weinig ten opzichte van de middel die verpakt wordt.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.