Akkerbouw

Foto & video

Wateroverlast in de Noordoostpolder

Op de lijn Espel Emmeloord is extreem veel regen gevallen, plaatselijk meer dan 100 mm. De gevolgen in beeld.

Foto

 • Dit is het beeld in het noorden van de Noordoostpolder; diepe greppels naar de sloot, zelfs dwars door de aardappelruggen om het water af te voeren. Dat er ook aardappelen meegespoeld zijn, bewijst de hoeveelheid water die afgevoerd is. Gevolg: volle sloten en natte kavels waar de spuitmachine het moeilijker krijgt om de bespuitingen uit te voeren die juist nu noodzakelijk zijn. Pootgoed moet doodgespoten worden vanwege de maat en doordat Reglone nog niet is toegestaan (15 juli) dreigen veel rassen uit de maat te groeien. Voor loofklappen en spuiten is het veel te nat. De normale selectie verloopt in sommige percelen ook moeizamer, waardoor bacteriën kans hebben om uit te breiden.

  [UPDATE 13-07 19.25 u: gebruik van Reglone is in bepaalde gebieden met directe ingang toegestaan]
  Lees hier het volledige bericht.
  Foto’s: Sytze Bakker.

 • Een perceel overgezaaide witlof met het water tussen de ruggen.

 • Een perceel gerst tegen de vlakte.

 • Tarwe die het geweld niet aan kon.

 • Jaap Quartel in Nagele besloot een gedeelte (5 hectare) van zijn 16 hectare rietzwenk-graszaad van stam te dorsen om uitwaaien van het zaad voor te zijn (voorspelling: harde wind).

 • Het combinen ging met een lange stoppel achterlatend redelijk goed, al is het zaad er niet 100 procent uit. Toch kwam er een volle container af. Die is direct afgevoerd om te drogen.

 • Zijn pootgoed is ook aan de maat en moet spoedig dood, en natuurlijk begint ook hier de discussie over Reglone.

 • Bij Guus Koetsenruijter in Espel zijn er ook diepe geulen naar de sloot. Hij laat een Bintje-plant zien die aan de maat is. Ook hier moet eigenlijk volvelds met Reglone gespoten worden om de aardappelen op tijd dood te kunnen krijgen en dan lijkt 15 juli nog ver weg. Met de vele regen komen ook de bespuitingen in andere gewassen in het gedrang.

 • Eerder heeft hij al een perceel Morfona voor de regen met klappen en spuiten dood gemaakt. Door de extreme regen zijn hier veel knollen blootgeregend.

 • Han Knook in Emmeloord is hier in zijn Bintje-consumptieaardappelen een geul aan het graven. Er is 90 millimeter gevallen en een dag later nog eens 35 millimeter. Alleen de spuitsporen zijn begaanbaar, in de ruggen zak je zomaar tot je knieën weg. Toch wil hij vandaag proberen te spuiten.

  Bekijk hier ook de video op Ophetland.tv

Of registreer je om te kunnen reageren.