Akkerbouw

Foto & video

Phytophthora-demovelden bezocht

Boerderij bezocht demovelden van Syngenta en Certis om te zien hoe de phytophthora-middelen het dit jaar in de proeven doen.

Foto

 • Elk jaar leggen middelenfabrikanten demovelden aan om de werking van de middelen aan de handel te tonen. In de velden wordt een gigantisch hoge ziektedruk gecreëerd, die niet met de praktijk te vergelijken is. De demovelden liggen vaak in een perceel mais, om verspreiding van sporen zoveel mogelijk tegen te gaan. Boerderij bezocht een demoveld van Syngenta bij PPO in Lelystad en van Certis bij HLB in Wijster (Dr.).

  Tekst en foto’s: Hilko Bos

 • In de demoveldjes liggen verschillende (combinaties van) middelen. Elk veldje wordt een aantal keren herhaald, om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te krijgen. Tussen de demoveldjes liggen rijen onbespoten aardappelen. Op een zeker moment worden deze aardappelen met phytophthora geïnfecteerd. Deze planten zorgen voor aanwezigheid en verdere verspreiding van phytophthora binnen de veldjes.
  Vaak wordt Bintje gebruikt, omdat dit ras relatief gevoelig is voor phytophthora. Daarnaast is dit demoveld in Lelystad regelmatig beregend, om zo een lange bladnat-periode en dus ideale infectiekansen te creëren.

  Het is overigens nog de vraag hoeveel sporen uit dit demoveld tegengehouden zullen zullen worden door de mais op de achtergrond.

 • Aan de onderkant van dit geïnfecteerde blad is onder vochtige omstandigheden goed de witte rand met schimmelpluis rond de laesie te zien.

 • Hier een demoveldje bij PPO Lelystad. Het is vijf keer met 0,6 liter/ha Revus bespoten, gevolgd door een stopbespuiting met Shirlan en Curzate.

 • Het Revus-veldje doet het goed in Lelystad. Volgens een beoordeling uitgevoerd op 14 juli is zo’n 9 procent van het loof aangetast door phytophthora.

 • Grote concurrent Valbon doet het slecht op het demoveld van Syngenta. Dit veldje is vijf keer met 2 kg/ha Valbon gespoten, gevolgd door een stopbespuiting met Shirlan en Curzate. Volgens de beoordeling op 14 juli is ruim 50 procent van het loof aangetast.

  Revus en Valbon zijn grote concurrenten, omdat ze beide voor dezelfde fase bedoeld zijn. Namelijk de eerste fase, tijdens de loofgroei. De middelen beschermen namelijk niet alleen het bespoten blad, maar ook het nieuwe blad dat er die week bij groeit. Een beperking van Revus is, dat het maximaal zes keer in een seizoen toegepast mag worden.

 • Op het demoveld van Certis deed Revus (zeven keer 0,6 l/ha met een vijf- tot zevendaags interval: meer dan zes keer is in de praktijk niet toegestaan) het een stuk minder goed dan in Lelystad.

  Dit veldje scoorde 23 juli een 6,5 op de PD-schaal, die gebruikt wordt om de aantasting door phytophthora weer te geven: een 10 betekent geen aantasting, een 0 betekent dat het gewas geheel afgestorven is met verdroogde bladeren en stengels. Een 6 betekent: veel planten aangetast, 10 procent van de blaadjes is ziek. Bij een 7 is meer dan 20 procent van de planten aangetast, meer dan 10 zieke blaadjes per plant. Daar zat dit veldje dus tussenin.

 • Valbon (zeven keer 2,0 kg/ha met een vijf- tot zevendaags interval) scoorde op het demoveld gelijk aan Revus: ook hier een 6,5 op de PD-schaal.

 • Fabrikanten experimenteren op de demoveldjes ook met verschillende middelencombinaties. In dit object in de Certis demo is bij elke Valbon-bespuiting een uitvloeier meegespoten, namelijk Agral Gold (125 ml/ha) van Syngenta. In combinatie met de uitvloeier presteerde Valbon beter. Op een ander proefveld was duidelijk dat ook Revus in combinatie met een uitvloeier beter scoort. Dit veldje scoorde een 7 op de PD-schaal.

 • Voor pootgoedtelers interessant: in combinatie met olie scoren phytophthora-middelen Valbon en Revus nog veel beter dan met een uitvloeier. Op de foto een veldje waarbij met Valbon elke keer 6,25 l/ha Olie-H is meegespoten. Het veldje scoorde een 8 op de PD-schaal. Ook een ander effect van de olie is goed te zien: de waterdruppels blijven goed op het blad staan.

 • Ondertussen bloeien de aardappelen. Een teken dat er weinig tot geen bladgroei meer is. Dit is vaak een moment om over te stappen naar de middelen die ook de knol beschermen, zoals Shirlan of Infinito.

 • Dit veldje (Certis-demo) doet het goed: een 7,5 op de PD-schaal. Het is zes keer met 2,0 kg/ha Valbon gespoten, gevolgd door een bespuiting met 1,6 l/ha Infinito.

 • Dit veldje (Certis-demo) dat bespoten is met Shirlan (zeven keer 0,4 liter/ha) scoort matig.

 • Curzate M (zeven keer 2,5 kg/ha) kon op het demoveld van Certis niet helemaal meekomen.

 • Ook in Lelystad deed Curzate M het niet goed (vijf keer 2,5 kg Curzate/ha, gevolgd door een keer Shirlan+Curzate). Dat wil overigens niet zeggen dat Curzate geen goed middel is: waarschijnlijk speelt de regenvastheid het middel hier parten. Doordat dit veld vaak beregend is, heeft Curzate het zwaarder dan middelen als Revus en Valbon, die binnen een uur regenvast zijn.

  In alle demo’s worden alle middelen op hetzelfde moment gespoten. Dat betekent dat er altijd middelen zijn waarvoor dat niet het ideale moment is.

 • Een nuancering past bij de demovelden: het blijft een momentopname. Op elk demoveld zijn de omstandigheden anders, dus niet elk middel zal op elk veld optimaal presteren. De rest van het seizoen zal moeten uitwijzen of de tussenstand van dit moment dezelfde conclusies geeft als aan het eind van het seizoen. Op het demoveld van Syngenta in Lelystad worden aan het eind van het seizoen de knollen geoogst. Dan wordt bepaald wat het verschil in knolaantasting en opbrengst is voor de verschillende rassen. Al is voor een aantal veldjes nu al duidelijk dat deze zich nooit meer kunnen herstellen, want daarvoor is de schade nu al te groot.

  Overigens worden deze demovelden zelden aan telers getoond. Simpelweg omdat de omstandigheden niet overeenkomen met de praktijk. Op de demovelden gaat elk middel er vroeg of laat onderdoor, en dan gaat het meestal ook flink mis. Dat is in de praktijk gelukkig niet het geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.