Akkerbouw

Foto & video

Belchim demodagen

Een Belgische middelenfabrikant praat u bij over nieuwe middelen en nieuwe bestrijdingsstrategieën.

Foto

  • De Belgische middelenfabrikant Belchim Crop Protection organiseert elk jaar op zijn proefbedrijf in het Belgische Londerzeel demodagen voor Europese voorlichters van bestrijdingsmiddelenhandels. De fabrikant praat de voorlichters bij over nieuwe middelen en nieuwe bestrijdingsstrategieën.    Tekst & foto's: Martijn Knuivers

  • Een Rhizoctonia-behandeling heeft nut. Hier een proefveld met door Rhizoctonia besmet pootgoed. Links het behandelde Monarch, dat afgelopen jaar een toelating in Nederland heeft gekregen, en rechts onbehandeld. In het onbehandelde deel zijn veel planten niet opgekomen.

  • Belchim onderzoekt de mogelijkheid om een loofdodingsmiddel, aangeduid als exp44, toegelaten te krijgen als onkruidherbicide. Aangezien Belchim alleen Spotlight Plus voert, is dus duidelijk waar exp44 voor staat. Een dosering van 0,333 l/ha Spotlight Plus geeft een goede bestrijding, maar muur en straatgras worden onvoldoende bestreden. Glyfosaat pakt daarentegen straatgras en muur goed aan, maar heeft weinig effect op de kleine brandnetel. Door toevoeging van Spotlight Plus aan glyfosaat is de werking sneller en breder en kan de dosering van glyfosaat omlaag. Belchim adviseert daarom een mix van 2 l/ha glyfosaat met 0,33 l/ha Spotlight Plus. Wanneer Spotlight Plus in Nederland een toelating krijgt als herbicide, is nog niet bekend.

  • Het herbicide Lentagran WP is een bladherbicide met contactwerking, en sinds 2007 toegelaten in uien. Lentagran bestrijdt eenjarige tweezaadlobbige onkruiden, zoals zwarte nachtschade, melganzevoet, muur, klein kruiskruid en kleine brandnetel.
    In het begin was de praktijk wat terughoudend met gebruik van Lentagran, maar nu wordt het meer en meer toegepast in een LDS-systeem van 0,25 tot 0,5 kilo per hectare. Het moet toegepast worden op een afgehard gewas, vanaf het eerste pijpstadium. Heeft het geregend, dan eerst twee tot drie dagen wachten tot de waslaag is hersteld.

  • In de Phytophthora-proeven probeert Belchim de aardappelen ziek te maken door sporensuspensies toe te dienen. Het weer werkt echter niet mee. In de aardappelen, zelfs de onbehandelde veldjes, is nog geen infectie te vinden. In deze proeven worden verschillende spuitschema’s getest met Ranman.

  • Proxanil is een nieuw Phytophthora-middel op basis van cymoxanil en propamocarb. Het is een middel met een uitstekende stopwerking, wat blijkt uit proeven van PPO-Lelystad. Proxanil is al toegelaten in België en voor Nederland is de toelating aangevraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.