Akkerbouw

Foto & video

Vroege graszaadoogst

Arjen en Fetsje van der Veen in Etten (Gld.) oogstten vorige week het eerste graszaad.

Foto

 • Voor loonwerker Harald Bosman uit Vethuizen is dit het eerste perceel dat hij dit seizoen oogst. Vanwege het fijne zaad luistert de afstelling erg nauw. Het perceel eerstejaars gekruist raaigras is op 20 juni op zwad gemaaid en op 24 juni gedorst. Gekruist raaigras is een kruising tussen Engels en Italiaans raaigras, bestemd voor snelgroeiende kunstweide. De teler heeft nog nooit zo vroeg kunnen oogsten.  Foto’s: Tsjibbe Van der Veen, tekst: Luuk Meijering.

 • Dat het gras snel groeit is te zien aan de doorgroei. Ondanks dat het zwad pas vier dagen ligt, groeit het nieuwe gras er al door. Voor het oprapen levert het nieuwe gras nog geen probleem op.

 • Bosman lost het graszaad in de gereedstaande kipper. Van der Veen zet de kipper op een beschutte plek, omdat er anders tijdens het lossen te veel zaad wegwaait.


 • Echt droog is het zaad niet, maar toch stuift het bij het lossen. Het vochtgehalte bij het dorsen ligt rond de 20 procent. Maar Van der Veen wil vanwege de voorspelde regen niet langer wachten.


 • Van der Veen trekt een afdekzeil over de kipper, niet vanwege regen maar om afwaaien tijdens het transport te voorkomen. De teler droogt het graszaad bij een collega met een droogwand.


 • De opraper is weliswaar niet zo breed, maar vanwege de smalle toegangsweg naar het perceel is afkoppelen wel nodig. • Twee kisten passen precies onder de kipper, met een beetje handwerk zijn de kisten snel gevuld. Door de gaasbodem zijn bloembollenkisten uitermate geschikt om het graszaad te drogen.


 • De kisten worden direct voor de droogwand gezet en droog geblazen. Van 2,5 hectare oogstte Van der Veen 24 kisten. Vorig jaar haalde hij van dezelfde oppervlakte 19 kisten. Hij schat de bruto-opbrengst op 1.500 kilo per hectare. Volgens afnemer Barenbrug kan deze grassoort een netto-opbrengst leveren van 1.000 tot 1.300 kilo per hectare.


  Heeft u ook zelf foto's gemaakt? Laat het ons weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.