Akkerbouw

Foto & video

Stand van de gewassen: Zuid

Op 18 juni reisde Boerderij langs de zuidelijke gewassen. De meeste gewassen staan er prachtig bij. Een overzicht.

Foto

 • Peter Suy in Koewacht (Zld.) wijst aan tot hoever het water enkele weken geleden nog stond. Op een stuk land van 100 bij 100 meter stond een laag van 20 centimeter water. Toch is er nu nauwelijks zichtbare schade aan het gewas.  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Matthijs Verhagen.

 • De stand van de mais is dit jaar vooral afhankelijk van het tijdstip van bespuiting, is de ervaring van Frans Leijsten in Kronenberg (L.). Percelen die in de droge periode bespoten zijn, hebben soms een flinke klap gekregen. De snijmais is bestemd voor de 50 stieren op het bedrijf.

 • Dankzij een tijdige beregening herstelde een perceel erwten langs de Middenpeelweg (N277) ter hoogte van Evertsoord (L.). De erwten stonden er in het voorjaar maar matig bij, vanwege duiven- en konijnenoverlast.


 • Jack van Oorschot in Moerstraten (N.- Br.) is tevreden met de stand van zijn suikerbieten. De opkomst is goed, wel hebben de bieten een licht mangaangebrek. Van Oorschot heeft dit aangevuld met (inmiddels) twee mangaanbespuitingen. Het perceel wintertarwe (rechts in beeld) kent dit jaar minder ziektedruk dan andere jaren.

 • Vanwege de gemiddeld iets vroegere zaaidatum en de hogere temperaturen in april en mei staan de suikerbieten er landelijk gezien goed bij.

 • Mathieu Billekens oogst in Evertsoord (L.) chinese kool op het bedrijf van zonen Paul en Frank. De teelt verliep tot op heden goed; wel wordt het steeds lastiger doordat de lijst met toegelaten bestrijdingsmiddelen almaar korter wordt.


 • Een perceel uien kent enkele mindere plekken waar de grond is dichtgeslagen na een regenbui.

 • Bollenteler Jordi van Riet van World Bulbs meet een proefperceel af zodat hij kan uitrekenen welke rassen zich het best ontwikkeld hebben in het afgemeten gebied. Hij is blij dat een zware hagelbui het perceel in het voorjaar op een haar na heeft gemist.

 • Ivo Matthijs was dik tevreden over de start van het seizoen, totdat op 14 mei een flinke stortbui in een van de percelen pootgoed viel.

 • Een gedeelte van het perceel heeft langer dan 24 uur onder water gestaan. Dit was funest voor de poters. Door het zuurstofgebrek is de moederknol weg aan het rotten. Gelukkig was de bui zeer plaatselijk en bleven de andere percelen gespaard.

 • Medewerkers van Vissers Aardbeiplanten voeren een onkruidbestrijding uit in een perceel aspergeplanten.

 • Een medewerker van venkelteler Joop Litjens in Leunen (L.) oogst met een indrukwekkende aanbouwrooier een perceel venkel in Ysselsteyn.

 • Het perceel is enkele malen beregend met in totaal 60 millimeter. De kilo-opbrengst van het gewas ligt rond de 30 ton per hectare.

 • De rooier lost de venkel direct in kisten. De knollen worden via telersvereniging Fossa Eugenia afgezet richting de food-industrie en retailers.  Bekijk hier de stand van de gewassen in het noorden.

Of registreer je om te kunnen reageren.