Akkerbouw

Foto & video 2252 x bekeken 1 reactie

Grimme snarenbedpootmachine

Grimme had in 2008 voor het eerst zijn GL40 snarenbed-pootmachine in het programma. Hoe bevalt deze bij de gebruikers?

Foto

 • Grimme had in 2008 voor het eerst zijn snarenbed-pootmachine, de Grimme GL40, in het programma. In 2007 draaiden er in Nederland al twee machines bij gebruikers en was er nog een derde demo-machine. Dat was toen nog min of meer een nul-serie om praktijkervaring mee op te doen. Hoewel de machine aanvankelijk is bedoeld als getrokken pootmachine, levert Grimme ook een driepuntsuitvoering. Behalve de driepuntsbok is die machine verder gelijk. Hij is met volle bak alleen wel erg zwaar in de hefinrichting. Toch willen vooral Nederlandse pootgoedtelers vaak een driepuntsuitvoering om korte kopakkers te maken. Vorig jaar kwamen nog verschillende verbeterpunten aan het licht. Toch waren de gebruikers tevreden over hun machine.
  Foto's: Ton Kastermans, Tekst: Martin Smits

 • Vullen van de bunker die 3,5 ton kan laden, kan eigenlijk alleen met een transportband. Zeker als er ook aanaardkappen zijn gemonteerd omdat dan de bunker maar beperkt kan zakken.

 • Het principe is gelijk aan dat van de Miedema-Structural. Groot verschil en volgens gebruikers ook een voordeel is dat Grimme met transportbandjes in plaats van snaren naast de zes pootsnaren werkt.

 • Ieder element heeft een loopwiel. De krabber op de zijkant blijkt een stabiele gang van de machine te bevorderen omdat die anders iets neigt te gaan zoeken op de rand van het werk van de frontfrees.

 • Camera’s op de pootelementen zijn de enige manier om vanaf de trekker zicht te hebben op het pootwerk. Vorig jaar draaide een machine met gps-systeem om plaatsspecifiek de pootafstand te variëren. Dat gebeurde via een universele terminal van het merk Tellus.

 • Dit jaar is bij alle machines onder meer de software aangepast. Dat was mede nodig omdat het in- en uitschakelen van de hydraulisch aangedreven pootelementen niet altijd goed op tijd gebeurde. Ook liet de software door een foute instelling de machine niet snel genoeg zakken zoals op de foto te zien is.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  gerard bles

  Reactie grimme snarenbed,2 jaar ervaring
  indien mogelijk mijn naam niet op de web.

  -poten met veel wind; de sensoren denken dat de pootband leeg of vol is.
  -poten op heuvelachtig land; de sensoren denken dat de pootband leeg of vol is.
  -tussen bunker scharnier punten vallen klein pootgoed uit de bunker
  -gesneden poters die plat op de groene band liggen met meenemers en kleine poters worden onder de tegenrol eruit geduwt,dit veroorzaakt groene knollen en alle ellende door boven op de rug "gepote"knollen
  -de camera's laten goed zien dat lange poters met regelmaat recht op over de snaren lopen(dit verkleint pootafstand)
  -met kleine partijen een bewerkelijke machine;schoonmaken,en duurt lang om de goede pootafstand te hebben
  -met bijna lege bunker schakelen de snaren nog al eens niet uit door te weinig druk van de bunker,ook veel vet etc. maakte geen verschil
  -de diepte wielen lopen met gewas resten makkelijk vol en staan dan stil,te weinig opening tussen wiel en frame.
  -aan en uit zetten van machine is eenvoudig verandert door hydr. slang op een andere plek aan te sluiten
  poters met korte kiem poten lukt met deze machine ook niet,kiemen die van de knol gaan komen tussen de poelie en snaren en loopt de snaar uit de poelie,beker machine schept de losse kiem mee of valt voor onder de machine uit en vormt geen probleem
  met beetje kiem moeten poters eerst weer over de stort bak.
  -de machine die wij hebben gebruikt had ook een rugvormer,met frontfrees met rug vormer was deze machine met ongeveer 165 pk (fendt 716,ongeveer 8ton,14.9x46 banden geen dubbellucht)met extra gewicht met volle bunker niet vooruit te krijgen,met een kopeg wel maar dan is de snelheid weg om toch een kluit vrije pootbed te hebben.

  mijn conclusie is dat ik bij een bekerpootmachine blijf (in mijn ogen een regelmatiger pootafstand en eenvoud van de machine) maar veel ervaring heb opgedaan, met deze machines moet je dicht bij een dealer of fabriek zitten i.v.m alle electronica en hydr.

Of registreer je om te kunnen reageren.