Akkerbouw

Foto & video 1488 x bekeken

Veldspuit in de schuur gekeurd

Met een mobiele SKL-keuringsbaan reist Faber Agracentrum uit Sint Jacobiparochie (Fr.) door Nederland. Een beeldverslag van een spuitkeuring in het Friese Metslawier.

Foto

 • Het keuringsseizoen van veldspuiten is weer begonnen. Faber Agracentrum is van februari tot en met juni bezig met de keuringen.
  De spuiten worden binnen getest, hier in een loods van een transportbedrijf in het Friese Metslawier. Een grote loods is vereist, anders kunnen de spuiten binnen niet uitklappen. Akkerbouwers moeten hun spuit schoon en gevuld met leidingwater aanleveren.  Foto’s: Henk Riswick, Tekst: Hilko Bos

 • Eerst plaatst Gerard de Boer, spuitkeurmeester voor Faber, het afzuigsysteem op de uitlaat van de trekker. Via een ventilator worden de uitlaatgassen naar buiten geblazen. Dit houdt het werken voor de keurmeester aangenaam. Met een kleine gedragen spuit is De Boer zo’n drie kwartier bezig. Een grote getrokken spuit kost anderhalf uur.

 • De keuring begint met een visuele keuring van de spuit. Slangen, leidingen en cilinders mogen niet lekken, de scharnieren mogen geen speling hebben, de obstakelbeveiliging in de topdelen moet soepel werken en de topdelen moeten na uitwijken weer terugveren in de originele positie. Ook de bescherming van de aftakas wordt meegenomen. De keurmeester controleert eveneens of de wielsensor, die de snelheid meet, goed werkt.

 • De bomen moet strak en recht zijn. Een reparatie van een breuk zoals bij deze spuitboom is geen probleem, mits de reparatie deugdelijk is uitgevoerd.

 • Via een geijkte manometer die op de manometer van de spuit wordt aangesloten, controleert de keurmeester of de meter op de spuit de juiste druk weergeeft. Het systeem werkt met luchtdruk.

 • De afgifte van de doppen wordt nauwkeurig bepaald. Van vijf doppen meet de keurmeester hoeveel water ze in een minuut verspuiten. Zo kan hij controleren of de afgifte klopt met wat de spuitcomputer aangeeft.

 • Als er verschillende doppen op de spuit zitten, controleert de keurmeester voor elke soort dop de afgifte en het spuitbeeld. Doppen en doppenhouders moeten overigens ook degelijk bevestigd zijn.

 • Via een flowmeter die tussen de pomp en de aanzuigslang gekoppeld wordt, controleert de keurmeester de capaciteit van de pomp. Van de pompcapaciteit wordt de afgifte door de grootste maat doppen afgetrokken. Zo bepaalt de keurmeester de overcapaciteit van de pomp. Overcapaciteit is nodig voor roering in de tank. Standaardspuiten moeten een overcapaciteit van 5 procent hebben, spuiten met een speciale roerinstallatie, zoals een injecteur of waaierpomp, moeten een overcapaciteit van 2,5 procent hebben.

 • De vloeistof wordt gewoon uit de tank gezogen.

 • De keurmeester controleert ook de fustreiniger: alles moet goed werken, de aan- en afvoerslangen mogen niet lekken en de fustreiniger moet aan de minimale afmetingen voldoen. Over het algemeen zijn hier weinig problemen mee.
  Een fustreiniger is overigens niet verplicht op een spuit. Deze mag ook stationair op het bedrijf aanwezig zijn. Maar akkerbouwers hebben de fustreiniger vrijwel altijd op de spuit zitten.

 • Uiteraard wordt de verdeling van de spuitvloeistof gecontroleerd op de keuringsbaan. Via de gootjes in de damwandachtige platen loopt de spuitvloeistof in een lange rij maatbekertjes.

 • Deze spuitbaan is 27 meter breed, maar ook bredere spuiten kunnen hierop worden gekeurd. De topdelen worden dan bijvoorbeeld apart gekeurd. Deze baan is door Faber zelf gebouwd en kan in ruim een kwartier opgebouwd worden. Met een vrachtwagen rijdt het bedrijf de keuringsbaan door heel Nederland. Het bedrijf wordt ingehuurd door mechanisatiebedrijven. Naar eigen zeggen voert Faber ongeveer 10 procent van alle keuringen in Nederland uit.

 • Kleine reparaties kunnen ter plekke worden uitgevoerd. Keurmeester De Boer heeft een grote kist met onderdeeltjes bij zich.

 • Na de keuring wordt online een keuringsrapport ingevuld. Is de spuit goedgekeurd, dan komt er een nieuwe stikker op en kan de spuit er weer drie jaar tegenaan. Vroeger was de keuringsinterval twee jaar. Gerben Faber van Faber Agracentrum schat dat circa 20 procent van de spuiten in eerste instantie niet goedgekeurd wordt. Meestal gaat het om kleinigheden. Na reparatie volgt herkeuring, waarna de spuit vaak alsnog wordt goedgekeurd. Vroeger kwamen de keurmeesters nog wel eens rare dingen tegen, maar tegenwoordig rijden de meeste gebruikers met modern materiaal rond, aldus Faber. Kijk hier voor meer informatie over de keuringen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.