Akkerbouw

Foto & video 2721 x bekeken 1 reactie

Speuren naar ritnaalden in aardappelen

Ritnaalden zorgen steeds vaker voor problemen. Er is een oud trucje om te kijken of ritnaalden in een perceel aanwezig zijn.

Foto

 • Ritnaalden zorgen steeds vaker voor problemen in de aardappelteelt. Vooral na granen en andere grassen bestaat het risico op ritnaalden. Ritnaalden zijn de larven van kniptorren.
  Foto’s: Bayer CropScience en Henk Riswick. Tekst: Hilko Bos

 • Er is een oud trucje om te kijken of ritnaalden in de bodem zitten op het perceel waarop aardappelen gepoot worden. De enige benodigdheden zijn een schep, wat vlaggetjes of stokjes, een zakmes en een paar aardappelen.

 • Snijd de knollen in de lengterichting door. Het wondvlak dat zo ontstaat, trekt de ritnaalden aan.

 • Graaf een aantal aardappelknollen in het perceel in om eventuele ritnaalden te lokken.

 • Leg de knollen op circa 10 centimeter diepte, met het wondvlak naar beneden. Ritnaalden komen in het voorjaar als de temperatuur stijgt van onder in de bodem naar boven. De larven zijn vooral actief tussen maart en mei en tussen augustus en oktober. De activiteit hangt vooral af van de bodemtemperatuur en de vochtigheid. In de zomer, als de bovengrond droger wordt, kruipen de ritnaalden weer naar beneden.

 • Markeer de plaatsen waar u een halve knol hebt ingegraven.

 • Graaf ook een aantal knollen langs de perceelsrand in. Kniptorren leggen graag eieren in ruig, grasachtig terrein. De ritnaalddruk is daarom vlakbij slootkanten vaak hoger. Graaf de knollen na 1 of 2 weken weer op. Let op ritnaalden die op de knol of in het kuiltje rond de knol aanwezig zijn en op eventuele gaatjes die veroorzaakt kunnen zijn door ritnaalden.
  Vindt u geen ritnaalden of vraatschade, graaf dan de knollen nogmaals in als een soort nacontrole. Dat u geen ritnaalden vindt, wil overigens niet zeggen dat ze er ook daadwerkelijk niet zijn.

 • Vindt u wel ritnaalden, bestrijd deze dan tijdens het aardappelpoten met Mocap of Nemathorin. Beide middelen zijn granulaten. De volveldsdosering bij de bestrijding van ritnaalden is 20 kilo per hectare. Mocap kostte volgens het DLV-boekje in 2008 €11 per kilo, Nemathorin €17 per kilo. Om de kosten te drukken wordt in de praktijk ook wel gewerkt met een rijentoepassing.
  Pas Nemathorin alleen toe in aardappelen met een vroegrijpheidsindex lager dan 8. Nedato adviseert telers zelfs om geen tafelaardappelen te telen na de vondst van ritnaalden.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Borne

  eerst gebruikte ik altijd Mocap om de koperwormen te bestrijden.
  Vorig jaar heb ik Nemathorin ingezet maar dat is slecht bevallen.
  Dit jaar gebruik ik Mocap weer. Aaltjes worden ook mee bestreden. De retourverpakking is een goed systeem.

Of registreer je om te kunnen reageren.