Akkerbouw

Foto & video

Pootgoed snijden

Wilbert Kaat (35) in Nagele (Fl.) snijdt jaarlijks 500 ton pootgoed. Het seizoen is net begonnen en loopt door tot begin mei.

Foto

 • Wilbert Kaat heeft een akkerbouwbedrijf in Nagele. Sinds drie jaar heeft hij als tweede tak een pootgoedsnijderij. In zes weken snijdt hij ongeveer 500 ton pootgoed voor zichzelf en voor klanten.

  Foto's: Sytze Bakker en Tekst: Karin Oonk-Nooren

 • Meestal snijdt Kaat fritesrassen. Dit zijn rassen met lengte. Daarom zijn ze makkelijk overdwars door te snijden. Vaak gaat het om Innovator, Agria, Première, Ramos of Markies. Meestal gaat het om de maatsorteringen 50/60 of 55/65.

 • Het snijapparaat van Kaat is van het merk Netagco. Hij nam de installatie drie jaar terug over van een kennis die met zijn bedrijf stopte. Kenmerk van deze machine is dat de aardappelen overdwars gesneden worden.

 • Op dit moment zijn de Innovators van Kaat zelf aan de beurt. De akkerbouwer kiest ervoor om de Rhizoctonia te bestrijden voor het snijden. Hiermee heeft hij goede ervaringen. Direct na het snijden behandelen lukt niet omdat dan de talkpoeder op het pootgoed zit.

 • Kaat gebruikt voor de rhizoctoniabestrijding 0,5 liter per ton Moncereen. Hij dient het toe met een Pieper Does. Niet alle klanten kiezen voor een behandeling tijdens het snijden. Zij geven het middel tijdens het poten of passen een grondbehandeling toe.

 • Vanuit de voorraadbunker gaan de aardappelen richting snijmachine via een rollenband. Eén à twee man leggen de knollen recht, zodat deze zo goed mogelijk dwars middendoor gesneden worden. De ‘rechtleggers’ dragen een stofmasker tegen het stuivende talkpoeder.

 • Nu gaan de knollen naar de vier ronddraaiende messen. Deze snijden moeiteloos door de knollen heen. Om de messen scherp te houden laat Kaat ze na 200 ton slijpen. De messen vervangt hij dan door een reserveset.

 • Om verspreiding van bacterieziekten te voorkomen ontsmet de akkerbouwer de messen continu met een druppelaar die boven het mes hangt. De ontsmettingsvloeistof is een 3 procent-oplossing van formaline en Halamyd. Na iedere partij ontsmet Kaat de machine door met een rugspuit dezelfde oplossing over de machine te spuiten.

 • Eenmaal doorgesneden vallen de knollen op een afvoerband. Hier wordt talkpoeder gestrooid tegen het uitdrogen. Kaat gebruikt ongeveer 0,5 tot 1 kilo kalk per ton. “Dit is te vergelijken met de hoeveelheid poedersuiker op een oliebol”, aldus Kaat.

 • Afhankelijk van de maatsortering en de vorm van de partij snijdt Kaat tussen de 5 en 5,5 ton pootgoed per uur. Bij Kaat bedragen de kosten voor het snijden €2,50 per 100 kilo. Als telers zelf meehelpen, kan dit bedrag wat lager uitvallen.

 • Op dit moment is het in de snijderij van Kaat nog niet zo druk. De meeste telers snijden liever vlak voordat ze poten. Ze zijn bang dat de aardappelen te veel kiemen, want ze mogen na het snijden niet te koud bewaard worden.

 • De meeste aardappelen worden in kisten gebracht. Nadat de aardappelen gesneden zijn, worden ze weer in kisten opgevangen met behulp van een kistenvuller. Kaat schat dat 95 procent van zijn klanten met kisten werkt.

 • Na het snijden is het belangrijk dat de wond goed droogt en heelt. Bij temperaturen boven de 10 graden hoeft Kaat niets te doen. Soms zet hij de aardappelen even buiten. Nu zet hij ze een paar uur weg bij een droogwand met kachel. Langer is niet goed, de halve knollen moeten niet te ver indrogen.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.