Akkerbouw

Foto & video 7 reacties

‘Klepcontrole’ bij afleveren aardappelen

Aardappelteler Cees Schelling ontvangt zijn pootgoed. De buitendienstmedewerker van Nedato controleert of de aardappelen aan de norm voldoen.

Foto

 • Op het bedrijf van aardappelteler Cees Schelling komt een vrachtwagen vol pootgoed uit Groningen aan. Jan den Boer, buitendienstmedewerker en pootgoedcoördinator bij Nedato, kijkt of de papieren van de chauffeur kloppen. Schelling ontvangt 20 ton Bintjes. Behalve voor de vrije aardappelen, koopt Schelling al zijn pootgoed via Nedato aan.
  Cees Schelling heeft in Strijen (Z.-H.) een akkerbouwbedrijf op lichte zeeklei (circa 25 procent afslibbaar) met onder meer 20 hectare aardappelen, grotendeels tafelaardappelen. Daarnaast staan uien, granen, suikerbieten en snijmais in het bouwplan. “Normaal teelde ik ook conserven voor HAK, maar die had kennelijk te veel areaal en dus moesten er helaas mensen afvallen.”
  Foto’s: Peter Roek, tekst: Hilko Bos

 • Voordat de aardappelen gelost worden, controleert Schelling samen met Den Boer of de aardappelen aan de NAK-norm voldoen. Dit is standaardprotocol bij Nedato. In principe is er altijd iemand van Nedato aanwezig wanneer pootgoed op het bedrijf aankomt. Ongeveer 98 procent van de partijen voldoet aan de NAK-norm. Is dit niet het geval, dan wordt de leverancier erbij gehaald. Meestal concludeert deze ook dat de betreffende partij niet aan de eisen voldoet en gaat de vrachtwagen terug naar de pootgoedteler of naar een sorteerbedrijf in de buurt. Bij twijfelgevallen, bijvoorbeeld bij discussie of er nu wel of niet te veel Rhizoctonia op de knollen zit, wordt de keurmeester er bijgehaald.

 • Deze partij is goedgekeurd. De transportband kan onder de onderlosser en het lossen kan beginnen.

 • Ook het lossen gebeurt onder het wakend oog van Den Boer en Schelling.

 • Den Boer overlegt met de aardappelteler over de beste manier van bewaren. Dit hangt ook af van het poottijdstip. “Maar we hebben de laatste dagen weer ongeveer 30 millimeter regen gehad, dus dat duurt nog wel even”, aldus Schelling.

 • Een aantal knollen hebben een rhizoctonia-aantasting. Den Boer adviseert de teler om de knollen voor of tijdens het poten te behandelen met Moncereen. Ook is te zien dat de knollen al een keer afgekiemd zijn. Verder is het een prima partij. Ook Schelling is tevreden over deze partij.

 • De aardappelen worden eerst op kippers gedraaid. Als het langer dan een week duurt voordat gepoot kan worden, draait Schelling de Bintjes in speciale bigbags die aan een kant een soort ventilatiegaas hebben. Daarna zet hij ze op pallets buiten. Dit heeft hij ook gedaan met zijn andere twee rassen: Melody en Carrera. Het Melody-pootgoed is ook een mooie partij, maar over de Carrera’s is Schelling niet tevreden. Er zitten een aantal knollen in met fusarium. Niet dat het er veel zijn, maar gerust is Schelling er niet op. Hij heeft daarom een klacht bij het toeleverende handelshuis ingediend.

 • Schelling is blij met de controle van Nedato bij het afleveren van pootgoed. In het verleden heeft hij een aantal keren slechte ervaringen met het pootgoed gehad. Twee keer heeft hij een partij gehad, waarvan 40 procent van de knollen niet op kwam. Maar nog nooit heeft hij een partij teruggestuurd. Waar de slechte opkomst aan lag, durft hij niet te zeggen. Volgens Schelling zijn gebreken van de partij bij het afleveren niet altijd te zien. Maar met deze ‘klepcontrole’ van Nedato staat de consumptieteler er niet alleen voor. Toch heeft Schelling niet het idee dat de pootgoedkwaliteit beter is geworden. Het mag van hem nog beter. “Maar”, zo relativeert Schelling, “fouten zijn menselijk.”
  Volgens Jan den Boer is de kwaliteit sinds de controles toch wel beter geworden: waar vroeger 7 tot 8 procent van de ontvangen partijen bij aflevering afgekeurd werd, is dat nu nog 2 tot 3 procent.

 • Toch wordt niet elke partij die niet aan de norm voldoet teruggestuurd. “Als er een pokje schurft teveel op zit, accepteren we wel een korting op het aankoopbedrag”, legt buitendienstmedewerker Den Boer uit. “Maar als er te veel rotte knollen in de partij zitten, is dat absoluut geen optie.”

 • Het lossen zit er op. Nog even een handtekening voor ontvangst en de chauffeur kan weer verder, in de regen die ondertussen is gaan vallen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  groot

  Zo moeten ze volgens mij niet bewaard worden (op kieper), na 2 dagen drijven ze er al uit. Gooi ze dan gewoon los op de beton met een beetje natuurlijke trek, hou je ze veel beter

 • no-profile-image

  bintje

  Wat die buitendienst medewerker vertelt over als er te veel pok op zit. Wil hij korting daar moet je als verkoper NOOIT aan beginnen nak norm is nak norm.Want als pootgoedteler heb je verkoop prijs hard nodig

 • no-profile-image

  c

  die chauffeur van v/d lagemaat transport met die blauwe overal aan dat is pas een bikkel helemaal rot geregent en toch blijven lachen

 • no-profile-image

  jan

  wel jammer, moet je z altijd zonder beschadiging rooien en bewaren, worden ze bij het lossen tweeenhalve meter de diept in gegooid
  zelfs op het eind bij een kop op de kipper vallen ze nog bijna een meter. dat is toch jammer.

 • no-profile-image

  pootgoedteler

  Helemaal met je opmerking eens jan. En maar zeiken over de geleverde kwaliteit en een pokje teveel of een stipje rizoc.Als de afnemers ze eens net zo behandelden als de leveranciers zouden er zeker weten minder problemen zijn.

 • no-profile-image

  Tonny Hospers

  Ik begrijp deze discussie niet pootgoed is pootgoed als het nak gekeurd is, dan is er toch geen discussie meer mogelijk.
  Of trekken jullie (nedato) de nak in twijffel.

 • no-profile-image

  pootgoedteler

  Pootgoed lossen in de regen??? Ik hoop dat er toch wel een valbreker in de kipper hangt?!? De kwaliteit van pootgoed kan na de klepcontrole op deze manier hard achteruit gaan. Verwacht je van de pootgoedteler goede kwaliteit, dan moet je zelf ook goed met het pootgoed omgaan........

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.