Akkerbouw

Foto & video

Voorbereidingen maisseizoen gestart

Volle vrachtwagens met maiszaad komen in Nederland aan, zoals hier bij Agrifirm in Emmeloord (Fl.). Het zaad is geproduceerd in het zuiden van Frankrijk.

Foto

 • Om 8.00 uur arriveert de oplegger uit Frankrijk. De komende acht weken vervoert zaaizaadbedrijf Limagrain tussen 100.000 en 200.000 zakken maiszaad naar distributiepunten in heel Nederland, zodat loonwerkers en telers straks tijdig over hun zaaigoed kunnen beschikken.
  Foto's: Limagrain en Sytze Bakker, Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Het maiszaad komt rechtstreeks uit Limagrains maiszaadverwerkingscentra in Saint-Mathurin (nabij Angers) en Ennezat (nabij Clermont-Ferrand) in Frankrijk. Franse boeren hebben daar het zaad voor Limagrain vermeerderd.

 • In deze Franse regio kan het zaad onder klimatologisch gunstige omstandigheden geproduceerd worden. Overigens worden de rassen wel ontwikkeld in Nederland. Dit omdat de mais onder de Nederlandse omstandigheden goed moet kunnen presteren.

 • Gerard Oldeman van Agrifirm is verantwoordelijk voor de opslag van het zaaizaad in de loods. Hij controleert de vrachtbrief. Daarop staan de hoeveelheid zaad, van welke rassen en waar de vracht vandaan komt.

 • Dit zaad is van het vroege snijmaisras Abriko. In iedere zak zit één eenheid zaad, ofwel 50.000 zaden. Abriko is in 2007 geïntroduceerd. Inmiddels staat er al ruim 25.000 ha van in Nederland.

 • Met heftrucks wordt het zaad uit de vrachtwagen geladen en in de loods weggezet. Deze klus is snel klaar met twee heftrucks.

 • De pallets worden driehoog weggezet. Anders is er niet genoeg ruimte om alle 30.000 zakken, wat neerkomt op 400 pallets maiszaad, op te slaan. Zeker omdat er later nog eens 50.000 zakken van andere partijen bij komen.

 • In maart snijdt Agrifirm alle zakken los. Dit zaad is al ontsmet tegen bodemschimmels, maar nog niet tegen vogelvraat en de fritvlieg met mesurol. Later wordt het zaad opnieuw verpakt in zakken met 50.000 eenheden zaad. Hier een close-up van het Abriko-zaad.

 • Soms gaat er iets mis met het uitladen van het zaad. Deze twee pallets waren samen geseald. De stapel is gelukkig niet omgevallen. De lepels van de heftruck hadden slechts één zak kapot gestoken.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.