Akkerbouw

Foto & video 1395 x bekeken

Pootaardappelen het schip in

Jaarlijks verlaat bijna 700.000 ton pootgoed Nederland. Een groot deel daarvan gaat per schip weg. Maar hoe gaat het verladen in de haven precies in zijn werk?

Foto

 • Een van de belangrijke aardappelhavens in Nederland is die van het Friese Harlingen. Hier kunnen schepen met maximaal 3.500 tot 4.000 ton aardappelen geladen worden, afhankelijk van de diepgang. Die mag niet meer zijn dan 8 meter.

  Foto’s: Marten Sandburg en Tekst: Hilko Bos.

 • Wanneer een vrachtwagen in de haven aankomt, rijdt deze naar een keurhok, waar een medewerker van het handelshuis de partij keurt. Bij ongeveer de helft van de partijen kijkt daarbij ook iemand van het importerende land mee. De NAK en de PD zijn niet aanwezig bij de havenkeuringen.

 • Jappie van Dijk, kwaliteitsmanager bij handelshuis HZPC, voert wekelijks keuringen uit in de haven. Hij vertelt dat vooral gecontroleerd wordt of de partijen voldoen aan de landeisen. “Het is een extra check. Zeker wanneer partijen wat langer bij de teler hebben gestaan, is het goed om te controleren of de partij aan de eisen voldoet.”

 • Van Dijk kijkt onder andere of de aardappelen goed in de maat gesorteerd zijn.

 • Ook checkt hij de interne knolkwaliteit.

 • Na de controle wordt de lege zak weer gevuld, dichtgenaaid en weer op de vrachtwagen geladen. Per vracht worden vier zakken gecontroleerd. Het gebeurt wel eens dat een partij bij de havenkeuring niet aan de eisen blijkt te voldoen. Dan gaat de vracht terug naar de teler. “Maar dat zijn incidenten,” zegt Van Dijk.

 • Vervolgens kan het laden van het schip beginnen. Een heftruck zet de pallets in een speciaal frame, waarna een hijskraan de pallets in het schip tilt. Dit schip van 3.500 ton was in drie dagen vol.

 • Het schip wordt laag voor laag gevuld. Meestal heeft het schip drie ruimen onder elkaar. In elk ruim worden de pallets twee hoog gestapeld en vervolgens afgesloten met een dek. In het schip worden de aardappelen geventileerd en gekoeld. Als het moet, kunnen ze drie tot vier weken in het schip zitten. Dat gebeurt bij bestemmingen als Cuba en Ivoorkust. Maar voor veel bestemmingen, zoals het Middellandse Zeegebied, gaat het schip na zeven of acht dagen weer leeg.

 • Per dag komen heel wat vrachtwagens naar Harlingen. Naast het verladen van losse pallets kunnen in de haven ook containers met aardappelen verladen worden. Maar de meeste aardappelcontainers vinden via de Rotterdamse haven hun weg naar de afnemer.

Of registreer je om te kunnen reageren.