Akkerbouw

Foto & video 4622 x bekeken

Boerenkool naar de snijderij

Tom Noordermeer (43) in Abbenbroek (Z.-H.) teelt al 25 jaar Brassica oleracea convar acephala var sabillica, ofwel boerenkool. De oogst is in volle gang en loopt van begin september tot eind maart.

Foto

 • Dit jaar teelt Tom Noordermeer in totaal 27 hectare boerenkool, waarvan 14 hectare op een perceel in Zwartewaal. Naast boerenkool bestaat zijn bouwplan dit jaar verder uit: sluitkool (9 ha), broccoli (8 ha), bloemkool (7 ha), Chinese kool (3,5 ha), bleekselderij (3,5 ha) andijvie (2,5 ha), ijsbergsla (3 ha), spitskool (4 ha), groene kool ( 0,9 ha), winterpeen (2 ha) en aardappellen (1,7 ha).

  Foto's: Peter Roek, tekst: Ruud Jacobs

 • Noordermeer teelt sinds acht jaar voornamelijk boerenkool van het ras Reflex (22 hectare). “Het is een van de sterkste rassen. Ik begin het oogstseizoen met 3 hectare van het ras Winterbor, dan 2 hectare Winnetou en aansluitend het ras Reflex.” De kostprijs (landhuur, poten, planten, spuiten) voor de teelt van de boerenkool, ligt volgens Noordermeer op €2.700 tot €2.800.

 • Alle boerenkool van Noordermeer is uiteindelijk bestemd voor de versmarkt en gaat naar snijderij Tuinderij Vers in Brielle. Voor het oogsten heeft Noordermeer sinds een aantal jaren de beschikking over een oogstmachine van het merk Tumoba, volgens Noordermeer één van de drie die in Nederland in gebruik zijn.

 • Tom Noordermeer (rechts) bemand samen met twee Poolse werknemers aan de voorkant het overdekte oogstgedeelte. In verband met een reclameactie van een supermarktketen die bij Tuinderij Vers boerenkool afneemt, oogstte Noordermeer de afgelopen twee weken 65 ton boerenkool.

 • Met behulp van drie afzonderlijke oogstarmen worden de boerenkoolstronken afgesneden. Noordermeer en zijn werknemers kunnen op de oogstmachine met voetpedalen drie cirkelmessen afzonderlijk in- en uitschakelen.

 • Van de afgesneden boerenkoolstronken halen de medewerkers allereerst handmatig de bruine en gele bladeren af. Vervolgens steken ze de onderkant van de stronk in de op hoge snelheid roterende plukkop. Al draaiende worden de groene boerenkoolbladeren van de stronk gescheiden.

 • Via een opvoerband verdwijnen de boerenkoolblaadjes boven op de oogstmachine in grote plastic boxen. Het veelgehoorde gezegde dat boerenkool pas lekker is, als er eerst vorst is geweest, gaat volgens Noordermeer vandaag de dag niet meer op. “In het verleden maakten de rassen pas suikers aan na vorst. De rassen van nu bevatten van zichzelf al meer suikers.”

 • Om de capaciteit van de boxen te vergroten, wordt de geoogste boerenkool voorzichtig aangedrukt en aansluitend verder aangevuld. Na 480 boerenkoolstammen (3 keer 160) zijn alle vier de boxen helemaal vol.

 • De plastic boxen staan op een carrousel. Zo kan bij een volle bak eenvoudig een nieuwe lege bak onder de vulmond geplaatst worden. Elke box herbergt zo’n 90 kilo boerenkool.

 • De nu geoogste boerenkool is op 10 juli geplant. “Het was kurkdroog, maar het is uiteindelijk beregoed uitgepakt. Ze zijn in het begin net in leven gebleven, met later een buitje op z’n tijd. In vergelijking met vorig jaar toen we een natte juli hadden, is de oogst nu een stuk beter. Dit jaar ligt de opbrengst op zo’n 20 ton per hectare, tegenover 10 tot 11 ton vorig jaar”, aldus Noordermeer.

 • In de oogstperiode heeft Noordermeer ’s morgens om half zes contact met Tuinderij Vers over de die dag te oogsten hoeveelheid boerenkool. “Geven de weerberichten vorst aan, dan gaan we meer voordraaien om zo te voorkomen dat we door de vorst niet meer kunnen plukken.”

 • Behalve het ras Winterbor, dat vanwege tegenvallende groei twee keer is beregend, heeft Noordermeer de rest van zijn boerenkool niet beregend. “Laat een boerenkoolplant maar naar water zoeken, daar wordt ie sterker van.”

 • De in stukken gesneden stammen en bruine en gele bladeren die uiteindelijk op het land achterblijven, worden na enkele weken onder gebouwd.

 • Aan de onderkant van de boerenkooloogstmachine zorgen rupsbanden in de zware grond voor een gelijkmatige en stabiele voortbeweging.

 • Het huurperceel in Zwartewaal is eerder dit jaar flink opgehoogd. Voor Noordermeer was het dan ook de vraag hoe de teelt uiteindelijk zou uitvallen. “Het is kwalitatief gezien zeker niet de beste grond.”

 • Op bestelling levert Noordermeer zijn boerenkool aan de firma Tuinderij Vers in Brielle, een groothandel in gensneden groenten en rauwkost. “Ik heb al 25 jaar een relatie met deze snijderij. Op één medewerker na, heb ik zelfs het langste 'dienstverband'.”

 • Noordermeer lost zelf zijn lading boerenkool bij Tuinderij Vers. “Wij oogsten en leveren dezelfde dag nog af. In drukke tijden oogsten we ook op zondag en leveren dan op maandag.” De prijs die Noordermeer voor zijn boerenkool ontvangt, ligt gemiddeld op €0,40 per kilo. “De prijs is gestaffeld; in het begin iets lager en op eind iets hoger.”

 • Per heftruck wordt de boerenkool van Noordermeer de snijderij binnen gereden.

 • Voordat het de boerenkoolbladeren worden verwerkt en verpakt, controleert een medewerker van Tuinderij Vers het aangevoerde product.

 • Aansluitend wordt de boerenkool gesneden en gaat vervolgens verder in het productieproces.

 • Na het snijden wordt de gesneden boerenkool gewassen.

 • Een centrifuge zorgt uiteindelijk voor een droog en schoongewassen eindproduct.

 • In plastic kratten gaat de gesneden, gewassen en gecentrifugeerde boerenkool uiteindelijk naar de inpakafdeling.

 • Directielid Simone Varekamp, bij Tuinderij Vers in Brielle verantwoordelijk voor de kwaliteit en voedselveiligheid, toont met gepaste trots het verpakte eindproduct. De boerenkool van Tom Noordermeer is klaar voor de consument.

Ruud Jacobs

Of registreer je om te kunnen reageren.