Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Tabaksteelt in Canada

Jim de Brouwer is akkerbouwer in de omgeving van Morpeth (Ontario) in Zuid-Canada. Hij teelt onder meer het bijzondere gewas tabak.

Foto

 • Jim de Brouwer heeft een akkerbouwbedrijf in de omgeving van Morpeth (Ontario) in Zuid-Canada. De Nederlandse naam stamt van zijn uit Brabant afkomstige voorouders. De ondernemer teelt tabak, een bijzonder gewas. Het blad wordt gebruikt in pruimtabak, zware shag en als buitenste laag bij de productie van sigaren.


  Foto's: Sytze Bakker

 • De Brouwer heeft zelf 40 hectare tabaksplanten. Het totale areaal in de omgeving is ongeveer 800 hectare. De planten worden uitgezaaid en opgekweekt in kassen. Rond half mei worden de kasplanten buiten geplant.

 • Bij de teelt van tabak draait het allemaal om de bladeren. Door de harde stronk lijkt de plant veel op spruitkool.

 • De planten worden handmatig afgesneden en opgehangen in speciale wagens. Daardoor raakt het blad niet beschadigd.

 • Als er bloemen in het gewas komen (half juli), worden deze er samen met een aantal bladeren uitgetrokken. Uiteindelijk kan De Brouwer 16 bladeren per stronk oogsten.

 • De Brouwer heeft vooral medewerkers uit Mexico, Jamaica en Trinidad. Hier hangen de werknemers de bladeren in de droogschuur. Het gebouw wordt letterlijk tot aan de nok vol gehangen, zeven lagen boven elkaar. Het vergt behoorlijk wat (gevaarlijk) klimwerk.

 • Als een schuur vol hangt met bladeren, worden hopen zaagsel binnengereden met een lage trekker met voorlader. Het zaagsel komt uit een van de vele houtzagerijen in de regio.

 • Nadat de gehele schuur luchtdicht is afgesloten, wordt het zaagsel aangestoken. Na het drogen halen medewerkers de bladeren van de stronk. Ze persen deze vervolgens in kisten met een gewicht van ongeveer 300 kilo. Als de bladeren te droog zijn, worden ze met stoom wat vochtig gemaakt om verlies te beperken. Te droog blad verpulvert heel vlug en dan kun je er niets meer mee.

 • De bladeren worden gerookt en gedroogd door het smeulende vuur. Als de deur open gaat voor inspectie, begint het vuur te branden. De Brouwer gebruikt een gasmasker tijdens zijn inspectie in de schuur.
  Het totale droogproces duurt 3 tot 4 weken. In die tijd wordt nog eenmaal nieuw zaagsel binnengebracht. Begin december is al het werk klaar en gaan de medewerkers weer naar huis. De tabak gaat in kisten naar Tenessee (VS) en van daaruit de hele wereld over. Voor de lezers die denken dat smeulend zaagsel en bladeren een gevaarlijke combinatie is: dat klopt. Ieder jaar brandt er wel ergens een schuur af.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harry

  Viel me op dat de bladeren op de grond lagen. In de jaren na 1945 teelden wij thuis ook tabak, de bladeren werden op het land afgesneden en aan 'n lange naald met touw geregen om het geheel op zolder te laten drogen. Voor mij was het werken als we uit school kwamen.

 • no-profile-image

  Sytze Bakker

  Dat de bladeren hier op de grond lagen was direct na het afsnijden de stronken werden nu eerst op stokjes gezet omdat de wagens vol waren

 • no-profile-image

  Harrie

  Rond 1972 gingen Nederlandse studenten, de meeste uit wageningen, maar ook enkele van de Mideelbare landbouwschool in Breda naar Canada om daar tabak te plukken.
  De werkwijze was toen wel anders.
  De bladeren werden met 2 of 3 stuks van de plant geplukt aan elkaar gestikt en dan opgehangen.
  Ze werden gedroogd met gasbranders.
  Het ophangen van dat blad was een gevaarlijk werk.
  ( ik heb het zelf gedaan)

Of registreer je om te kunnen reageren.