Akkerbouw

Foto & video

Vanaf oktober voorkiemen

Johan Slager in Sint Annaland (Zld.) wil in februari starten met poten. In oktober begon hij al met voorkiemen. Nu moeten de kiemen in enkele weken buiten afharden.

Foto

 • Johan Slager (42) heeft in Sint Annaland (Zld.) een akkerbouwbedrijf van 207 ha met als hoofdteelt 160 ha aardappelen. Daarnaast heeft hij een aardappelschilbedrijf en is commissionair. Om de teelt van zijn 45 ha primeuraardappelen te vervroegen kiemt hij alles voor.
  Foto's: Peter Roek en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • In oktober kwam het pootgoed bij Slager binnen. Hij stortte het direct in kiemkistjes. Inmiddels zijn de aardappelen goed losgekomen en staan er al flinke kiemen op. Hoog tijd om de aardappelen buiten en in de kas te laten afharden. Het afharden duurt gemiddeld drie weken. De tweede week februari kan gestart worden met poten.

 • Slager had de aardappelen liever al iets eerder in zijn 2.000 m2 kas gezet. Maar de strenge vorst gooide roet in het eten. De aardappelen moeten natuurlijk wel vorstvrij staan. Maar dat lukt nooit in deze kas, zelfs niet met flinke kachels. Daarom staan ze nog in de koelcel bij 5 graden.

 • Nu is de vorst voorbij. Slager is blij dat de kistjes nu naar buiten kunnen. Bij de kachel in de donkere koelcel liepen de knollen nog eens extra snel uit. Bij de kistjes vlak bij de deur viel het nog wel mee. Maar hoger in de cel waar het warmer was, zijn de kiemen al aan de lange kant.

 • Bij deze Frieslanders is het verschil tussen onder in de cel en bovenin de cel goed te zien. De kiemen links zijn al aan de lange kant. Rechts zijn ze mooi losgekomen.

 • Johan Slager laat hier zien dat afharden nodig is. Deze witte kiemen breek je er zo af. Als je de aardappelen in het licht zet, worden ze blauw en sterk. Voor het mooie zouden deze aardappelen eigenlijk moeten worden overgestort, ze zijn aan de lange kant. Maar dat kost veel extra tijd.

 • Martin Oostdijk rijdt de aardappelen nu naar buiten. Licht en lucht remmen de kiemgroei direct. Regen is geen probleem. Met een beetje wind heb je de knollen zo weer droog. Vanaf morgen kunnen de aardappelen rustig verder afharden in de kas.

 • De Bildtstar is duidelijk minder ver dan de Frieslanders. Niet gek, want Bildtstar komt heel rustig in de kiem. Deze kun je dan ook wat langer in het donker laten staan. Frieslander en Doré moeten beduidend eerder in het licht worden gezet.

 • Slager heeft in totaal zo’n 7.000 voorkiemkistjes. De meeste houten kistjes zijn al meer dan 40 jaar oud. Plastic heeft zijn voorkeur, dat werkt het makkelijkst.

 • Voor de allervroegste soorten gebruikt Slager kisten uit de bollenteelt. Die hebben een bodem van gaas. Hierdoor komt er nog meer lucht en licht bij de knollen.

 • Niet al het pootgoed kan in kiemkistjes. Een deel blijft daarom in kuubskisten. Deze Doré’s wil Slager volgende week snijden. Daarna gaan ze alsnog in kistjes. Dan drogen de aardappelen sneller en krijgen ziekten minder kans.

  Vorig jaar februari nam Boerderij een kijkje bij het primeuraardappelen poten bij Johan Slager.

 • Een gedeelte van de vroege aardappelen verwerkt Slager in juli en augustus in zijn eigen schillerij. De rest van zijn primeuraardappelen verkoopt hij. Hij levert niet aan de veiling.

 • In de schillerij maakt Slager vele soorten geschilde aardappelen. Uiteenlopend van krieltjes, geschrapte bonken en gesneden rauwe frites.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.