Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Uientransport naar Hongarije

Wereldblogger Patrick Feliers importeert uien en aardappelen vanuit Nederland en België naar Hongarije. Hij vertelt over zijn opmerkelijke belevenissen.

Foto

 • Goede transportbedrijven die het transport van verse waar met stip uitvoeren, dus zonder falen, zijn zeldzaam. Transportbedrijf Juhasz is met deze troef uitgegroeid tot onze huistransporteur. Het bedrijf voorziet ons van alle transportoplossingen zolang het om huiftransporten gaat. Het wagenpark is optimaal en vooral nieuw. Meerdere trucks zijn voorzien van twee chauffeurs en dat is mooi meegenomen.
  Foto's: Patrick Feliers en Tekst: Karin Oonk-Nooren

 • Het is maandagochtend 9.00 uur. De waar word meestal eind van de week geladen, op vrijdag- of zaterdagochtend. De transporteur
  omzeilt zo het Duitse vrachtwagenverbod dat ingaat op zaterdag 22.00 uur. Hij kan doorrijden in Oostenrijk en komt op zondagavond of maandagochtend aan op de Hongaarse losplaats. De bigbags met uien komen tevoorschijn en worden met de telescooplader gelost.

 • De telescooparm pakt de uien uit Zeeland er gemakkelijk uit. De vier lussen worden aan de lange telescooparm gehangen. Zo kan de hele vrachtwagen vanaf één kant gelost worden. Ondertussen wacht een collega-chauffeur op het moment dat zijn vracht aardappelen uit de Belgische Vlaamse Ardennen worden gelost. De zon komt tevoorschijn en de temperatuur loopt al vlug op tot 3 graden boven nul.

 • De 1.500 transportkilometers zijn voornamelijk bij temperaturen boven nul afgelegd. Tussen Wenen en Budapest werd het kouder en zakte de temperatuur tot min 3. De kartonbescherming voorkomt vorstbeschade.

 • De eerste indruk is dat de kwaliteit van de 47 mm opwaarts- sortering veelbelovend is.

 • Met de vierschudder van de Belgische constructeur Debruyne op de achtergrond, staan de bigbags met uien te wachten om verpakt te worden. De schudtafel met aan- en afvoerbanden stond dit seizoen in een proefopstelling. Volgend seizoen wordt deze definitief geïntegreerd in een vaste opstelling bovenop betonmuren.

 • Vaste bedrijfsmedewerker Toth Imre opent een bigbag. De gewezen zoutstrooibak van NIDO Holland doet perfect dienst als tussenvoorraadbak. Van binnen is deze volledig bedekt met Bruynzeel-platen, wat schilbeschadiging tegengaat. Feliers heeft er twee stuks van. De andere is momenteel ingezet als voorraadbunker bij het opvullen van de graandroger.

 • Daarna gaan de aardappelen met de opvoerband naar de leestafel. Deze staat ook in een voorlopige opstelling. De uien en aardappelen van mindere kwaliteit worden snel in deze plastic bakken gegooid in plaats van in kuubskisten. Minder bedeelde Hongaren nemen deze uien graag af tegen een minimale prijs. Het tarrapercentage van de aardappelen valt mee. Op 24 ton aardappelen haalde Feliers er niet meer dan 300 kg minderwaardig product uit. Voor die 300 kg kreeg hij nog altijd 8 cent per kg.

 • De tweedehands aangekochte dubbele weger is evenals de leestafel en vierschudder afkomstig van het Belgische bedrijf Debruyne.

 • De uien zijn klaar voor vertrek.

 • Het is dinsdagavond, 31 uur nadat de uien en aardappelen gesorteerd zijn. De laatste pallets aardappelen zijn de trailler ingeschoven met bestemming groothandelsmarkt.

 • De vrachtwagen is volgeladen met 10 ton uien en 12 ton aardappelen. De koper kocht alletwee aangevoerde transporten, maar door opslagproblemen en vorstdruk wordt de rest nog een halve week bij Feliers opgeslagen.

 • Woensdagochtend 2.30 uur komen de uien aan op de groothandelsmarkt in Boedapest. Een parkeerplaats vol met trailers die wachten om te worden gelost.

 • We lossen bij een zeer actieve handelaar. De baas zelf bestuurt de vorkheftruck. Een Hongaarse firma waar de baas meewerkt, dat is meestal een positief teken.

 • Het is nu 4.00 uur op de groothandelsmarkt. Hier eindigt de rit voorlopig. De aardappelen en uien staan mooi ’in loten’ opgesteld bij de handelaar te wachten op verkoop. Feliers verkoopt zijn product vooral in kleinverpakking direct aan winkels. Hij verpakt zijn aardappelen zowel in 2, 5 als 10 kg zakken. Supermarktketens en de groothandelsmarkt kopen de grootverpakkingen van 25 kg aardappelen en 10 kg uien grif.

  Lees ook de blog van Ptrick Feliers over de problemen op de Hongaarse uienmarkt.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  vos

  ik heb nog wel wat aardappels voor u

Of registreer je om te kunnen reageren.