Akkerbouw

Foto & video 418 x bekeken 1 reactie

Spruitremmingsproject geslaagd

Woensdagavond was de poolvergadering van Van Meir uien bv in Steenbergen. Van elke poolteler was een monster genomen die in potgrond is gezet. De verschillen zijn meteen helder.

Foto

 • Leon van Meir (midden) beoordeelt samen met zijn verkoper Jan Zweemer (links) en een teler de monsters van de spruitremmingsproef op schot.
  Foto's en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Van Meir exporteert een groot gedeelte van de uien naar Maleisië. De uien zitten dan 24 dagen op een schip. Onbehandelde uien komen niet spruitvrij over. Spruitremming is voor mijn bedrijf dan ook erg belangrijk, vertelt Leon van Meir.

 • Vorig jaar vormde schot regelmatig een probleem. Dit jaar was spruitremming het aandachtsgebied van de studieclub van de pool van Van Meir. Daarom zette Van Meir een proef op.

 • Half oktober verzamelde Leon van Meir van alle poolpartijen een monster. Van elk monster is een gedeelte van de uien in potgrond gezet. De uien kregen twee keer per week water en werden bij 25 graden weggezet.

 • De slecht behandelde monsters kwamen binnen 6 weken naar boven. Toen stonden bij de eerste uien de spruiten er al op. Bij slechts 7 van de 85 monsters was de kiemremming niet geslaagd. Bij 11 monsters was slechts één ui gesproten. Overigens een goed resultaat. De extra aandacht voor spruitremming heeft duidelijk vruchten afgeworpen.

 • Dat spruitremming geen overbodige luxe is, blijkt direct uit dit onbehandelde monster. Op vrijwel iedere ui staat een spruit. Deze partij is dus totaal ongeschikt om te bewaren. Deze partij is dan ook in oktober al verwerkt.

 • Dit monster is geheel spruitvrij. Dit ondanks de heterogene maatsortering. Volgens teeltadviseur Ad Prinze van CZAV heeft het verschil in grofte geen invloed op de slagingskans van de behandeling. Wel belangrijk is dat alle uien in hetzelfde ontwikkelingsstadium zijn.

 • De verschillen zijn soms opvallend. In dit monster was slechts de helft van de uien gesproten. Met de overige uien is niets aan de hand.

 • Jaco Weststrate, sales manager van handelsbedrijf Slot Frans & Co. liet met foto’s zien welke weg de uien afleggen naar Azië. Dit containerschip is zeker 24 dagen onderweg richting Maleisië. Voor het containertransport naar Maleisië wordt gebruikgemaakt van gekoelde en ongekoelde containers. Dan wordt dus geventileerd met de buitenlucht. Dat betekent dat de temperatuur in de container stijgt naarmate het schip Azië nadert.

 • Kiemgevoelige partijen vallen direct door de mand. Omdat de uien niet zo verkocht kunnen worden, moet elke baal opengesneden worden. Daarna worden de uien met de hand opnieuw gesorteerd. Het vele werk en de uitval levert soms claims op tot 30 procent van de verkoopwaarde.

 • Na het sorteren worden de uien verkocht. Arbo speelt in Azië nog geen grote rol. Deze man draagt zeker 80 kilo uien op zijn nek. Met de vrachtwagen worden de uien verder het binnenland in getransporteerd.

 • Soms heeft een klant maar een paar balen uien nodig. Dan haalt hij deze simpelweg op met een brommertje. De kostprijs van een baal van 15 kilo Nederlandse uien geleverd in Maleisië is momenteel €2,35.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  //

  Van Meir timmert goed aan de weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.