Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Nieuwe groenbemesters op demo

Op een groenbemesterdemo in Wintelre (N.-Br.) werden onlangs diverse nieuwe groenbemesters, zoals het biofumigatie gelemosterdras Caliente en de nieuwe gele mosterd Nemat getoond.

Foto

 • Agrarisch toeleverancier Alliance in Nieuwkuijk (N.-Br.) organiseerde een groenbemesterdemo in Wintelre (N.-Br.). Het bedrijf toonde diverse nieuwe groenbemesters, zoals het biofumigatie gelemosterdras Caliente en de nieuwe gele mosterd Nemat.


  Tekst: Martijn Knuivers, foto's: Eric van der Burgt / Verbeeld

 • Gele mosterd voor biofumigatie wordt geklepeld. Hoewel diverse interessante nieuwe groenbemesterrassen werden getoond, blijken machinedemonstraties altijd publiekstrekkers.

 • Vervolgens direct met een spitmachine in de grond gewerkt, waarna een rol de grond dicht plamuurt.

 • Door het biofumigatieproces (het vrijkomen van giftige, natuurlijke gassen in de bodem) worden bodemgebonden ziektes als verticillium, rhizoctonia en fusarium onderdrukt en leggen veel cyste-, wortelknobbel- en vrijlevende aaltjes het loodje.

 • Caliente (Brassica juncea) is een mix van twee mosterdvariëteiten uit de VS. Groenbemesters als gele mosterd en bladrammenas zijn niet effectief op bodemgebonden pathogenen (Sclerotinia spp., Rhizoctonia spp., Fusarium spp., Pythium spp., Verticilium spp., e.a.). Caliente mosterd daarentegen onderdrukt de bodemgebonden pathogenen wel door het biofumigatieproces. Daarnaast reduceert Caliente een reeks van nematoden, waaronder cyste- en wortelknobbelaaltjes, zo blijkt uit de eerste proefresultaten van Alliance.

 • Nemat (Eruca sativa) is een zwaardherik-variëteit uit de VS en is familie van de cruciferen en van de slasoort rucola. Gewone gele mosterd en sommige bladrammenas-soorten zijn niet of nauwelijks effectief tegen wortelknobbelaaltjes, Nemat wel. Het reduceert de aaltjes met circa 90 procent en heeft de voordelen van een gewone groenbemester, blijkt uit de proefveldresultaten van Alliance.
  Verstikking


  Het bijzondere aan Nemat is dat de glucosinolaten en de myrosinase-enzymen zich in de wortels bevinden en niet bovengronds in de bladmassa, zoals bij het voor biofumigatie geschikte gele mosterdras Caliente. Zoete lokstoffen in de wortels verleiden cyste- en wortelknobbelaaltjes de wortels aan te prikken. Zodra het aaltje een hap uit de wortel neemt, reageert het glucosinolaat met de myrosinase, waarna het gas isothiocyanaat wordt gevormd en het aaltje ter plekke stikt.

 • DLV’er Geert Jan van Roessel toont telers aan de hand van een profielkuil de negatieve invloed van bodemverdichting en de positieve invloed van groenbemesters op het wortelstelsel. Dat gebeurt in het kader van het project Spade.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Bert Rijk (WUR-PPS)

  Brassica juncea wordt ook wel sarepta of Indiase mosterd genoemd, niet verwaaren met gele mosterd (Sinapis alba en bruine mosterd (Brassica nigra). Deze Nederlandse naamgeveing moet niet verward worden met de Engelse namen (gele mosterd in "white mustard" in het Engels en bruine mosterd "black mustard"; in het Engels zijn de vertalingen uit het Latijn letterlijker dan in het Nederlands; alba=wit en nigra=zwart).

  Met vriendelijke groet,
  Bert Rijk

Of registreer je om te kunnen reageren.