Akkerbouw

Foto & video 2429 x bekeken 6 reacties

Niet kerende grondbewerking funest

Aardappelrooien op de zwaardere lössgronden waar vóór het planten niet-kerende grondbewerking (nkg) is toegepast, is onder droge omstandigheden onmogelijk.

Foto

 • Aardappelrooien op de zwaardere lössgronden waar vóór het planten niet-kerende grondbewerking (nkg) is toegepast, is onder droge omstandigheden onmogelijk. Om te voldoen aan de erosieverordening, ploegde de maatschap van vader Harrie en zoon Roger Van Hoven uit Cadier en Keer dit jaar slechts 20 hectare op winter voor en paste op 100 hectare nkg toe. Gevolg: van de 120 hectare Fontane is 100 hectare mogelijk niet of heel moeilijk oogstbaar.  Tekst en foto's: Guus Queisen

 • Op geploegde percelen rooit Van Hoven zonder noemenswaardige problemen de aardappels. Geen kluiten, alleen maar losse aarde op de schudband.

 • Op de nkg-percelen, daarentegen, ligt de schudband van de AVR Puma rooier geheel vol met keiharde dikke kluiten.

 • Op alle nkg-percelen probeert Van Hoven te rooien.

 • Op de zwaardere lössgronden waarop nkg is toegepast, moet Van Hoven in september en begin oktober noodgedwongen rechtsomkeer maken met de nieuwe, vierrijige AVR Puma-rooier.

 • Roger van Hoven met een keiharde kluit, afkomstig van de niet-geploegde percelen: „Het mogelijk niet kunnen oogsten van 100 hectare aardappels zadelt ons op met een schade van circa 7.000 euro per hectare. Dit is desastreus.”

 • De keiharde kluiten zorgen voor blauwbeschadiging aan de knollen.

 • Ook de aardappelruggen op de nkg-percelen zijn voor een flink deel opengebarsten, met veel groene aardappels tot gevolg.

 • Op uitnodiging van Van Hoven stellen afgevaardigden van waterschap, LLTB, DLV Plant en collega-akkerbouwers zich op de hoogte van de aardappeloogstproblemen op de nkg-percelen. De Limburgse gedeputeerde Ger Driessen bezocht Van Hoven later.

 • DLV Plant-bedrijfsadviseur Sjef Crijns (rechts): „Onder de huidige weersomstandigheden kan de aardappelteelt op de zwaardere lössgronden niet. Een oplossing heb ik niet voor handen.” Crijns begeleidt in opdracht van provincie, waterschap en LLTB boeren in de omschakeling naar nkg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Charly

  Graag volgen hoe het gaat na de regenbuien van deze week en de komende weken. Wordt rooien na regen wel mogelijk op de ongeploegde percelen? Hoeveel regen in mm moet er vallen om de harde kluiten te breken? Worden de harde kluiten door de regen gebroken bij rooien?
  Het is en blijft een uitzonderlijk weerssituatie voor Nederland. Droogte in de herfst. Hoe vaak komt het voor?

 • no-profile-image

  sjeng

  @charly: Bij het poten in het voorjaar zag men dit al aankomen op sommige percelen. Deze lemige lossgrond is bij de mestwetgeving als zand aangewezen maar met alle klei-eigenschappen. Door NKG droogt de grond in het voorjaar moeilijk of onvoldoende op. Geduld is op gegeven moment geen optie meer. In veel gebieden word nkg toegepast om vocht in de grond te houden (landklimaat). Maar wanneer de grond van nature vochthoudend/leverend is past deze combinatie niet.
  In sommige lossgebieden (de lichtere grond) kan men wel uit met NKG. op deze gronden zijn ook alle onderzoeken naar NKG uitgevoerd, zonder erbij na te denken dat limburgse loss uit meer dan 80 texturen bestaat. Vanachter het bureau bepalen "deskundigen" nu welke machine de boer achter zijn trekker moet gaan hangen.
  Of regen hier nog helpt? Het zal iets beter gaan, maar het is bewezen dat je met NKG ca 10 % meer kluiten de schuur inrijd. In dit geval zal dat nog meer worden. Bovendien zal tijdsdruk om de oogst binnen te krijgen groot worden gezien het te rooien areaal.

 • no-profile-image

  aardappelteler

  Hier heb ik nog nooit aardappel land geploegd en dat wil ik ook graag zo houden. Dit jaar hadden we een droge hete herfst waar we met de beregening perfect de vocht toestand konden regelen en dientengevolge hadden we zeer weinig (dus niet geen) grond en kluiten op de vrachtwagens. Daardoor konden we dan ook 250 hectare rooien in 2,5 week. Grootste verschil met nederland: -30 graden in de winter op herfst-klaargemaakte grond die op ruggen ge-diepwoeld is. Dat kan met 40 hectare per dag met een 200 pk trekker en mijns inziens vele malen goedkoper dan ploegen. Mijn ervaring is trouwens dat "NKG" grond WEL sneller opdroogt en vooral sneller opwarmt.

 • no-profile-image

  sjeng

  @aardappelteler, je geeft het zelf al aan: 30 graden vorst in de winter. Geef ook aan of je een bodembedekker hebt op dit land. Op de erosiegevoelige gronden is dit nl verplicht. De bodembedekker zorgt voor een isolatielaag in de winter en in het voorjaar hindert het opdrogen van het land. Grond welke zwart de winter door kan heeft hier ook minder last van.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Onder de huidige weersomstandigheden kan de aardappelteelt op de zwaardere lössgronden niet. Een oplossing heb ik niet voor handen aldus mijnheer Crijns.
  Nou ik weet wel een oplossing: Bemoei je met je eigen zaken Crijns en laat die boeren gewoon hun gang gaan. Het blijkt namelijk dat het onder de heersende weersomstandigheden heel goed gaat om op die gronden aardappels te telen, getuige de 20 ha. op geploegde grond. Ik begrijp echter ook niet helemaal dat een boer zich zo voor het karretje van al deze "deskundigen" laat spannen door 100 van de 120 ha als expiriement maar eens anders te doen. Maar misschien is hij wel gedwongen het zo te doen. Dictatoriaal landje wordt het.

 • no-profile-image

  sjeng

  @jan zonderland: Begrijpelijke reactie, echter de vork zit iets anders in de steel. Dhr. Crijns voelt de hete adem van een freelance biologische ex-voorlichter aan de voet van de Pietersberg te Maastricht. Deze is mede-verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Deze krijgt vet betaalt door waterschap en provincie om hun verhaal te verkopen. Deze persoon is in agrarische termen niet serieus te nemen. Hij houdt op zijn bedrijf bij het zaaien en planten van zijn gewassen b.v. rekening met de stand van de sterren. Tevens adviseert betreffende persoon met een niet-toegelaten chemisch goedje te spuiten, waarmee de kluiten beter breken. Onder aan het bericht vraagt hij wel erover na te denken om de mail af te drukken i.v.m. het sparen van het milieu.
  Bij provincie werkt ook een "deserteur" welke bij ppo onderzoeken heeft verricht op de proefboerderij, waar alleen maar potgrond is. Voor hem is nkg het heilige middel. Dhr. Crijns trekt tenminste nog het boetekleed aan en geeft toe dat er iets fout is gegaan, wat je van die anderen echt niet verwachten mag, want deze zijn niet in het veld gaan kijken, laat staan toegeven dat het ook eens niet kan. Verder kun je ook de rol van onze boeren voormannen ter discussie stellen, want deze gaan klakkeloos akkoord met alle wensen van provincie en waterschap, zonder eerst de achterban te informeren, laat staan vragen.
  De erosieregelgeving is voor de landbouwvertegenwoordigers een wisselgeld voor de aanstaande floriade, want daar moet veel overheidsgeld heen.
  Dhr. Crijns mag het zich aanrekenen, maar men mag hem er niet op afrekenen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.