Akkerbouw

Foto & video

Massaal aardappelrooien in Zeeland

Op 18 oktober bezocht Boerderij Zuidwest-Nederland, waar eindelijk massaal gerooid kon worden. Aan het eind van deze week verwachten veel akkerbouwers hun aardappelen eruit te hebben.

Foto

 • In de omgeving van Oud-Vossemeer op Tholen (Zld.) rooit Gertjan Vermue een perceel Bintjes. Vorige week, na de regen, zijn ze begonnen met de 22 hectare late rassen en het schiet al mooi op: als dit stuk eruit is, hoeft er nog maar een perceel van 5 hectare. Daar is het echter nog wat aan de natte kant.

  Foto’s: Peter Roek, tekst: Hilko Bos

 • Omdat de blauwgevoeligheid zo hoog is, wordt zoveel mogelijk gerooid met een oude Amac D2. Deze machine heeft geen axiaalrollen, en op deze manier hopen de akkerbouwers blauw zoveel mogelijk te voorkomen. Hier, op de lichte grond van ruim 20 procent afslibbaar, gaat dat prima.

 • Vlakbij Dinteloord (Br.) lost Hein de Schutter zijn bunker met Lady Olympia. De fritesaardappelen gaan in de winter naar Lamb Weston Meijer. Op de kleigrond van zo’n 45 procent afslibbaar gaat het rooien nu mooi. Maar daar was eerst wel regen voor nodig.

 • Harry van Onna uit Sint Philipsland toont een paar dikke Fontane’s. De laatste kippers passen niet meer in de cel. Over de opbrengst van ruim 70 ton is de akkerbouwer meer dan tevreden. Dat hij de laatste Fontane’s in kisten moet draaien, neemt hij dan ook graag voor lief.

 • Loonwerker Van Wesemael rooit een perceel Agria’s in Graauw, Zeeuws Vlaanderen. Nu gaat het rooien mooi. Maar een paar dagen eerder was het nog aan de natte kant. Ook eerder beregende percelen zijn nog vrij nat.
  Van Wesemael is tevreden over de Amac ZM4. Vooral het zicht op de invoer is goed. Dit jaar rooit de loonwerker wat dieper dan anders, om zoveel mogelijk grond op de matten te houden. Mede daardoor begaf de rooias het een keer.

 • Vlakbij het plaatsje Vogelwaarde in Zeeuws-Vlaanderen rooit Wim Westerbeke een perceel Markies-fritesaardappelen. Het is een van de laatste percelen.

 • Het taaie loof van de Markies zorgt af en toe voor wat opstoppingen bij de invoer. Met een speciale stang drukt de akkerbouwer het loof er weer uit.

 • Loonwerker Stefan de Jager rooit bij Nieuw- en Sint Joosland op Walcheren een perceel Bintjes van akkerbouwer Peter Mesu. Het rooien gaat met de dag beter, nu het steeds weer droger wordt.
  Om de radiateur zo schoon mogelijk te houden, monteerde het loonbedrijf een aangepaste grille met een dichte voorkant, zodat het stof van de loofklapper minder snel aangezogen wordt.

 • Ondanks de zware kleigrond van ruim 50 procent afslibbaar komen de aardappelen schoon op de kipwagen.

 • Sam de Vlieger (in blauwe overall) en Eelco Boot van proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat zijn bezig met het oogsten van een hele reeks proefveldjes; een collega bedient de trekker. Voor het rooien wordt een oude Wisent-aardappelrooier gebruikt, waarmee de aardappelen rechtstreeks in zakken gerooid worden.

 • ZZP-er Raymond Sonneveld helpt mee bij het inschuren van de Agria’s van de familie De Bree, uit Zonnemaire op Schouwen-Duiveland. Het zijn de laatste kippers die de schuur in gaan.

 • Het rooien kwam in Zeeland dit jaar laat op gang, maar verliep uiteindelijk grotendeels zeer voorspoedig. Aan het eind van deze week verwachten veel akkerbouwers hun aardappelen eruit te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.