Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Koud vernevelen van Talent

Koud vernevelen is een vrij nieuwe techniek. Ten Brinke bv in Creil (Fl.) heeft onlangs het systeem Van Veugen aangeschaft en verhuurt deze apparatuur nu in loonwerk aan akkerbouwers.

Foto

 • Medewerker Rick Veldhuisen van Ten Brinke bv in Creil (Fl.) arriveert met de koudvernevelingsapparatuur bij pootgoedbedrijf Samenwerking BOK, eveneens in Creil.
  Foto's: Henk Riswick en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Bij koud vernevelen wordt het middel door middel van lucht verneveld in de ruimte. De bedoeling is dat de kleine druppeltjes verdampen in de lucht. De luchtstroom in de ruimte verdeelt het middel goed over de gehele cel. Groot voordeel ten opzichte van het traditionele gassen is dat geen uitlaatgassen in de cel terechtkomen.

 • In de aanhanger zit de volledige uitrusting die nodig is bij het vernevelen. Het vernevelen kost de teler gemiddeld €0,30 per ton per keer. Dit bedrag is afhankelijk van het totale aantal tonnen. Veldhuisen neemt de middelen zelf mee. De pootgoedteler betaalt de middelen zelf.

 • Veldhuisen haalt de vernevelingselementen uit de aanhanger. Het vernevelapparaat is vergelijkbaar met een verfspuit. Ook hier wordt met lucht de vloeistof in de ruimte geblazen.

 • Afhankelijk van de ruimte en de hoeveelheid tonnen bepaalt Veldhuisen hoeveel elementen nodig zijn. Voor een goede verdeling in deze vierkante cel zijn vier elementen nodig. Maximaal kunnen dat er vijf zijn.

 • In deze pootgoedcel wordt Talent gebruikt voor de kiemregulatie. Dit systeem kan ook andere middelen vernevelen. Voorbeelden zijn Gro-stop Innovator en Neonet in consumptieaardappelen, Diabolo om bewaarziekten als zilverschurft bij poot- en tafelaardappelen te voorkomen en Actelic 500 tegen insecten in bloembollen.

 • In dit geval moet 25 milliliter Talent per ton verneveld worden. Het gaat om een bewaring van 300 ton. Dan is in totaal dus 7,5 liter Talent nodig. Het middel wordt onverdund gebruikt. Deze reservoirs worden uitsluitend gebruikt voor Talent. Dit om uit te sluiten dat een eventueel restje van bijvoorbeeld Gro-stop bij het pootgoed terechtkomt.

 • De 7,5 liter moet gelijkmatig over de elementen worden verdeeld. Anders is het ene element veel eerder leeg dan het andere, gaat onnodig tijd verloren en wordt het middel mogelijk niet optimaal verdeeld.

 • Als alle elementen gevuld zijn, kan Veldhuisen de elementen gelijkmatig in de ruimte plaatsen. Belangrijk is dat de Talent-nevel niet rechtstreeks op de aardappelen terechtkomt. Dan kan de schil verbranden.

 • Via een zelfontwikkeld verdeelsysteem komt de lucht vanuit de compressor bij de elementen terecht. Veldhuisen sluit hier de luchtslangen aan op de elementen. Om de compressor te laten draaien, wordt krachtstroom van de boer gebruikt.

 • Belangrijk is natuurlijk dat de ruimte goed is afgesloten.

 • Als alle slangen zijn aangesloten, kan het systeem worden ingeschakeld. Een vernevelaar vernevelt per uur 1,25 liter. Vier elementen kunnen dus 5 liter per uur vernevelen. Voor 7,5 liter is dus 1,5 uur nodig.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  S.Braaksma

  Dit systeem is wel 30 jaar geleden door Hessel Kooi uitgevonden.

  Woonplaats Vrouwenparochie in Friesland'

  Later is het bedrijf overgenomen door Moffet B.V. Waarbij ze hoofdzakelijk de Kooiaap produceerden die hij ook uitgevonden had.

  S.Braaksma Toen Hallum

Of registreer je om te kunnen reageren.