Akkerbouw

Foto & video 862 x bekeken

Goed uienseizoen in Canada

In de Holland Marsh in Canada (2.800 hectare, 7.000 acres) groeiden de uien afgelopen seizoen prima, ondanks het feit dat het tot en met augustus te nat was.

Foto

 • In de Holland Marsh in Canada (2.800 hectare, 7.000 acres ) groeiden de uien afgelopen seizoen prima, ondanks het feit dat het tot en met augustus te nat was. Daarna deed een maand droog weer de gewassen goed, waardoor er toch nog voldoende kilo’s zijn gegroeid.  Foto's: Sytze Bakker

 • Farmer Doug van Luyk, die zo’n 100 hectare (250 acres) eigen land heeft en daarnaast wat bijhuurt, is tevreden over het groeiseizoen. Daarnaast zijn de prijzen goed in Canada. Af land brengen de uien circa 27 dollarcent per kilo op. Het areaal uien in de Marsh beslaat ongeveer 1.100 hectare. Een klein percentage daarvan bestaat uit rode uien. Dat is vrijwel hetzelfde als in Nederland.

 • De meeste gewassen staan er goed bij.

 • Er zijn uien die er niet zo goed voor staan. Het onkruid tiert hier welig. Nu is het oogsttijd, want voor volgende week worden al sneeuwvoorspellingen gegeven.

 • Een simpele rooier rooit de uien op zwad. Opvallend is de vrijwel ronde rooias. Het rooien gaat dan ook vrij eenvoudig op de zwarte grond.

 • De uien worden hier niet geklapt, maar met loof en al gerooid en op het land gedroogd. De grote zwaden drogen moeilijk, zeker nu het zo nat is. Albert de Jong, geboren in deze streek, legt uit het grootste voordeel van deze methode uit: schimmelziektes krijgen weinig kans.

 • Voor het opladen worden de zwaden eerst geschud.

 • Een uienlader noemt men hier een combine. De machine doet dan ook veel meer dan alleen uien opladen zoals dat in Nederland gebeurd. De uien worden op het land afgestaart en uitgezocht, zodat er nagenoeg geen tarra meer bij zit als ze in kisten worden geladen.

 • Afhankelijk van het groeiseizoen komen er soms zaadstengels voor in het perceel. Mexicaanse werknemers verwijderen de stengels handmatig.

 • Eindelijk een droge dag. Nu moet het gebeuren. Er worden lange dagen gemaakt met de voorspelde sneeuw in het vooruitzicht. De lader op de foto is een tamelijk moderne machine met een eigen motor en hydrauliek. Het oprapen en afstaarten gaat niet zo snel als in Nederland, maar het product is dan ook direct klaar voor aflevering.

 • Hier gaan alle uien in kisten de bewaring in en worden ze met propaankachels gedroogd.

 • De kisten worden in de bewaarplaats gezet en rondom met plastic afgesloten. Het droogproces duurt een week. De uien worden niet verder verwerkt op het bedrijf, maar direct afgeleverd aan de industrie.

 • Vroeger ging het zo in zijn werk: alle uien werden in kisten geladen, de kisten werden op elkaar gestapeld en in de buitenlucht gezet zodat de uien konden drogen.

 • De uien in de lokale winkels zien er goed uit, geen rot of andere beschadigingen. Kortom, een mooi product.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.