Akkerbouw

Foto & video

Fytobak draait proef in België

Akkerbouwer Ignace Vercruysse in Kortrijk (België) werkt sinds het voorjaar van 2008 met een proefopstelling voor het verwerken van spoelwater, de zogenoemde fytobak.

Foto

  • De aan de buitenkant van de loods geplaatste fytobak is 1,20 meter breed, 20 meter lang en 1,20 meter hoog. De lengte van de betonnen bak komt overeen met de breedte van een uitgeklapte spuitboom. Door de uitgeklapte spuit boven het dak te hangen kan het spoelwater worden geloosd.    Foto's: Henk Riswick, tekst: Ruud Jacobs

  • Vanaf het schuin geplaatste plastic dak stroomt het uitgespoten spoelwater in een goot. Het dak zorgt tevens dat er geen regenwater in de fytobak terecht komt.

  • Vanuit de in twee helften verdeelde goot stroomt het spoelwater vervolgens op een betonnen vloer. In een centraal afvoerputje wordt alle water opgevangen.

  • Via het afvoerputje en een aangesloten slang belandt het spoelwater uiteindelijk in een ondergronds betonnen reservoir van 7.000 liter. Naast deze vuilwaterbak ligt ook een reservoir voor de opvang van 10.000 liter schoon regenwater.

  • Vanuit de opvangbak wordt twee keer per dag 50 liter naar de vernevelconstructie bovenin de fytobak gepompt. De speciale sproeikoppen die op een meter afstand van elkaar onder het dak hangen, zorgen voor een volledige oppervlakteverneveling in de fytobak. Het water verdampt en de aanwezige micro-organismen breken de actieve reststoffen af.

  • Het organisch materiaal in de fytobak bestaat uit 50 procent stro, 25 procent compost en 25 procent aarde. Vercruysse vult de inhoud elk voorjaar opnieuw aan. Het is de bedoeling dat het organisch materiaal tien jaar in de fytobak blijft. Vercruysse hoopt dat er tegen die tijd wetgeving is voor de verwerking van het restmateriaal. Over het resultaat valt nog weinig concreets te zeggen. De eerste proeven zijn nog in onderzoek.

  • Akkerbouwer Vercruysse (57) heeft het project fytobak samen met het proefcentrum in Beitem opgezet. De kostprijs van de fytobak ligt rond €10.000. Vercruysse ontving van de provincie €3.500 subsidie.

Ruud Jacobs

Of registreer je om te kunnen reageren.