Akkerbouw

Foto & video 956 x bekeken 8 reacties

Canadese ketchup-tomaten

In het Canadese Leamington (Ontario) worden ruim 8.000 hectare tomaten geteeld voor de fabricage van ketchup. De teelt vindt niet plaats in kassen, maar in de open lucht.

Foto

 • In het Canadese Leamington (Ontario) worden ruim 8.000 hectare tomaten geteeld voor de fabricage van ketchup. De teelt vindt niet plaats in kassen, maar in de open lucht.


  Foto's: Sytze Bakker

 • De tomaten vormen een zeer dicht gewas; In het veld kun je geen stap zetten zonder een tomaat te raken.

 • Een speciale rooier zorgt ervoor dat de tomaten met zo weinig mogelijk beschadiging op de naastrijdende wagen terecht komen. De tomaten hebben een andere structuur dan kastomaten.

 • Het hele gewas gaat mee de rooier in, met vrijwel hetzelfde principe als de aardappelgroenrooiers.

 • De schijven voeren een bed (1,5 m) in zijn geheel de rooier in.

 • Mexicaanse medewerkers staan aan weerszijden op de machine om afwijkende tomaten en loofresten te verwijderen.

 • De tomaten komen in naastrijdende wagens terecht voor transport rechtstreeks naar de fabriek. Vanwege de kwetsbaarheid van de tomaten wordt er voorzichtig gereden op het land.

 • De tomaten hebben de Heinz-fabriek in Leamington als eindbestemming.

 • De tomaat is het symbool van deze stad, waaruit wel blijkt hoe belangrijk de teelt voor de regio is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Sytze,
  Mooie reportage over de tomaten hier in S.W. Ontario, maar jammer dat je zo'n oud barrel van een plukker hebt gefotografeerd.
  Had liever een moderne Pik-Rite gezien, momenteel de standaard plukker alhier.
  Verder valt het met die voorzichtigheid wel mee. Als je aardappels zou behandelen zoals ze hier met tomaten doen dan bleef er geen aardappel onbeschadigd. Voor de tomaten echter niet zo erg omdat die binnen een uur of 5 na de oogst al verwerkt zijn tot o.a. ketchup. Het is voor bepaalde regios, Leamington en Chatham-Kent een heel belangrijk gewas met goed rendement. Gem. opbrengsten liggen de laatste jaren op bijna 100 ton per ha. Telersprijs ong $ 130 per ton. De Heinz telers zijn echter wel bang dat Heinz het een keer voor gezien houdt in Ontario en de productie weer terug brengt naar de States. Dit jaar is er al 30 % gekort in Leamington, dat deel wordt nu in Ohio geteeld. Vermeldenswaard is dat de tomaten ongeveer 2 weken voor de pluk gespoten worden met een afrijp middel zodat bijna alle tomaten tegelijk rood zijn. Er mag een bepaald percentage groen in zitten, zie je niks van terug in de ketchup. Voor hele tomaten in blik, zoals die hier in Dresden worden geproduceerd, ligt dat uiteraard wat anders. Ook is men daar secuurder wat betreft beschadiging. Er mogen bijv geen hoogkiepers worden gebruikt en de wagens mogen maar "vlak vol" worden geladen. Affijn, even wat extra informatie.
  Groeten, Jan Zonderland

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan dat zou bijzonder jammer zijn als heinz de productie zou staken in lamton kent ik heb het daar ook al meer als eens gezien en geniet van zoveel bedrijvigheid Hier is b.v. Green Giant ook al ik weet niet meer hoe vaak van eigenaar veranderd en zijn bepaalde produkties gestopt o.a. de tomaten en door een politiek rotspel zo'n 20 jaar terug de suikerbieten fabriek alles wat er voor terug komt is dorsmais en soya , geen al te beste ruil

 • no-profile-image

  Sytze

  Leuke info als aanvulling ,tja je kunt ook niet alles weten en horen
  Ik heb zelfs info gehad per telefoon van Henk de Wit uit die regio ,want daar konden we ook nog heen ,we waren bij zijn zwager met tabaks teelt en hij zei dat we ook nog naar Henk de Wit konden om koffie maar vanwege tijdgebrek (nog veel km rijden) is daar niet van gekomen ,s'avonds hebben we hem gebeld...
  Henk vertelde dat hij uit de NOP kwam en aan dezelfde weg woonde als ik in de jaren 50 (Lindeweg) en vond het heel erg jammer dat we niet geweest waren.
  En dat ik deze plukker heb gefotografeerd was toeval, we kwamen er langs

 • no-profile-image

  Philippe Keirse

  iemand enig idee welk ras van tomaten ze gebruiken voor de ketchup?
  Lijkt mij een ras dat niet veel voorkomt.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Philippe,
  De rassen die geteeld worden voor de industrie hier zijn meest eigendom van de betreffende company, zoals Heinz.
  Met heeft verschillende rassen, verschillen zitten in vroegheid.
  Het zijn vleestomaten, veel vleziger dan de tomaat die je in de supermarkt of bij groenteboer koopt. Deze tomaten kunnen dan ook wel een stootje hebben, anders is het al ketchup voordat ze in de fabriek zijn. De tomaten worden in kassen gezaaid, in trays, en worden dan vanaf begin mei geplat. 2 rijen op een bed van meestal 1,50 mtr, 50 cm tussen de rijen. De telers hebben geen keus welk ras zij willen, wordt allemaal door de afnemer bepaald.

 • no-profile-image

  Sytze Bakker

  Wij hebben als ras Roma horen noemen ,maar zoals jan zegt zullen er wel meerdere rassen zijn
  Ik hoorde trouwens dat op het noorder eiland van New Zealand ook tomaten voor ketchup geteeld worden ,maar vanwege de natte omstandig heden zijn er volgens een buurjongen die er nu stage loopt nog geen tomaten geplant.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Sytze,
  Wat je zegt, klopt gedeeltelijk. Roma is meer een aanduiding van het type tomaat. Van daaruit zijn allerlei nieuwe rassen en hybrieden gekweekt,
  zie http://en.wikipedia.org/wiki/Roma_tomato

 • Videofarmer

  Misschien is dit een handige plaats om te melden dat de Heinz fabriek in Leamington (Ontario CA) nu dicht is en dat er 740 mensen geen werk meer hebben. Leamington was echt een tomatenstad wat in de plaats heel goed zichtbaar en merkbaar was. En het zal voor de farmers niet gemakkelijk zijn om een alternatief gewas te vinden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.