Akkerbouw

Foto & video 2300 x bekeken 4 reacties

Biologisch witlof trekken

Johan Krops heeft een biologische witloftrekkerij in Nagele (Fl.). Kijk hoe de witlof binnen vier weken volgroeid is.

Foto

 • Johan Krops trekt in Nagele biologische witlof. De pennen zijn afgelopen najaar geoogst en hebben minstens drie weken in de koeling gestaan om de suikers goed om te zetten in de pen.
  Foto's: Sytze Bakker en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Krops hanteert een cyclus van vier weken. Wekelijks zet hij pennen op. In totaal heeft Krops vier cellen om de pennen te trekken. In de cellen staan de pennen zes of zeven etages hoog. In totaal werken negen mensen bij Krops.

 • Iedere week worden donderdag en vrijdag de witlofpennen opgezet. Drieënhalve week later zijn de kroppen al groot genoeg om geoogst te worden. Krops oogst de witlof altijd op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Zo is het werk mooi verdeeld over de week.

 • Het opzetten van de pennen luistert nauw. De koppen van de pennen moeten zo gelijk mogelijk staan. De kleinere pennen staan wat aan de buitenkant, de langere meer middenin. Zo zijn de pennen bij de oogst schoon te houden. Staan de pennen ongelijk, dan schuurt het witte kropje gemakkelijk langs een vieze pen.

 • Na vier dagen staat er al een klein pruikje op de pennen. Toch gaat de kropontwikkeling deze dagen niet zo snel. De pennen steken de meeste energie in de vorming van de wortels. Op de foto is ook goed te zien dat de pennen al in het veld zijn afgesneden op ongeveer 15 centimeter.

 • Hier zijn de gevormde haarwortels aan de pennen goed te zien. De pennen staan circa 5 centimeter in het water. Omdat Krops biologische witlof teelt gebruikt hij zuiver kraanwater. Hieraan voegt hij dus geen gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen toe.

 • Tussen week twee en drie gaat de ontwikkeling het hardst. Iedere dag zie je de kroppen dikker en langer worden. Over zeven dagen kunnen deze kroppen geoogst worden. Het groeischema is gelijk aan dat in de gangbare teelt.

 • Deze witlof is bijna vier weken geleden opgezet en kan geoogst worden. Hoewel de groeischema’s gelijk zijn aan die van de gangbare trek zijn de opbrengsten beduidend lager. Krops schat in dat deze 25 tot 30 procent lager liggen.

 • Krops laat 24 uur per dag water stromen door de bakken. Hier wordt met een slang het zuivere water aangevoerd in de bovenste bak. Als het water zo’n 5 centimeter hoog staat, stroomt het via een overloopsysteem naar de bak eronder. Het water wordt altijd op een constante temperatuur gehouden. Samen met de luchttemperatuur kan Krops de teelt zo goed sturen.

 • Vanuit de onderste bak loopt het water in de afvoerbuis en stroomt het weer naar de pompinstallatie. In de biologische teelt geeft dit systeem natuurlijk wel wat risico’s. Ziekten kunnen zich makkelijker verspreiden. Goed gezond uitgangsmateriaal is dus zeer belangrijk, vertelt de teler.

 • Voordat de witlof geoogst kan worden, moet deze eerst de cel uitgereden worden. Dit gebeurt met een elektrische heftruck. Verplicht natuurlijk, omdat het om voedsel gaat. Maar zo’n stille machine werkt ook wel prettig.

 • Het oogsten is nog echt handwerk. Bij Krops gebeurt dit in twee stappen. Als eerste wordt de witlof geoogst en schoongemaakt en daarna verpakt. Ook dit heeft een logistieke reden. Het oogsten en plukken gaat niet altijd even snel. Met dit systeem kan Krops een buffer aan geoogst product opbouwen en later verpakken. Zo staat de lijn nooit stil.

 • De krop wordt als het ware van de pen afgebroken. Probleem is dat je zo geen mooi recht snijvlak krijgt. Dit wordt met een mesje bijgesneden. Daarnaast moeten van bijna alle kropjes nog enkele mindere blaadjes worden afgehaald. De medewerkers van Krops leggen de schoongemaakte stronkjes voorzichtig in de kistjes.

 • Deze kistjes worden bij de witlof-weegmachine met de hand uitgepakt. De weegmachine heeft acht afzonderlijke weegunits. De computer berekent steeds opnieuw welke combinatie van stronkjes het best het gewicht van 500 gram benadert. Vervolgens worden de lege weegunits weer vol gelegd.

 • Twee medewerkers pakken de witlof met de hand van de band en stoppen deze in het zakje. Zo’n 80 procent van de witlof verpakt Krops in zakjes van 500 gram. Deze kunnen rechtstreeks de supermarkt in. De andere 20 procent gaat naar biologische groothandels die een deel exporteren.

  Bekijk ook de reportage van het rooien van de witlofpennen.

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerald Langerak

  Mooie reportage. Let ook eens op de nieuwe kunststof trekbakken. Met deze bakken kan je de productie beter sturen en de ziektedruk is lager. Niet alleen gunstig in de biologische trek maar ook bij de gangbare bedrijven een stap voorwaarts.

 • no-profile-image

  Jaap Jonker

  Erg mooie reportage!

  Johan, veel succes en ik ben blij dat het goed gaat met de witlof, we hebben wel mindere jaren meegemaakt.

  Groeten,
  Jaap

 • no-profile-image

  Sytze

  Wat was je optreden in Paul de Leeuw mooi met je slogan All you need is lof

 • no-profile-image

  Jeannette

  Voor een eventuele marketing campagne: recept voor stamppot witlof!
  600 gr geschilde aardappelen
  6 stronken witlof
  250 gr hamblokjes
  250 gr geraspte/ fijne blokjes kaas
  Zout, peper

  aardappelen met wat zout gaar koken, stampen met melk en eventueel wat boter tot een smeuiige purree.
  witlof 10 min koken, goed laten uitlekken.
  Puree en witlof door elkaar roeren. op zacht vuur de kaas erdoorheen roeren tot de kaas gesmolten is. Hamblokjes toevoegen, roeren.
  Eventueel wat peper naar smaak.

  Een heerlijke stamppot waarbij de bittere smaak van witlof erg wordt verzacht. kinderen smullen ervan!
  De

Of registreer je om te kunnen reageren.