Akkerbouw

Foto & video 1315 x bekeken

Bieten laden bij strenge vorst

De bietencampagne duurt dit jaar voor het eerst tot ver in januari. Telers die nu nog bieten hebben liggen, moeten deze goed onderdekken om vorstschade te voorkomen.

Foto

 • Bij Henk Vos in Swifterbant werden op 6 januari de 13,5 ha bieten geladen. Vos rooide de bieten op 18 en 19 december. Vrijwel direct moest de bult van ruim 1.100 ton ondergedekt worden vanwege de vorst.
  Foto's: Michel Zoeter en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Vos had geluk. Hij maakte een deal met zijn buurman dat hij alle bieten laat zou leveren in ruil voor hulp bij het eventuele afdekken. Helaas voor de buren kwam er wel flinke vorst en moesten ze vlak voor de kerst toch de bult op.

 • Het vroor de afgelopen dagen zo hard dat de bietenteler er voor koos om langs de kanten nog een extra laag zeil te leggen. Vooral daar is de kans op contactbevriezing groot.

 • Om de bieten tijdens het laden niet te laten bevriezen, haalt Vos er steeds een stukje van het zeil af. Dat ging niet altijd gemakkelijk. Afgelopen weekend had het flink geregend. Dit water bleef deels op de hoop liggen en is bevroren.

 • Gelukkig kreeg Vos hulp van zijn vader ‘Opa Bas’. Handschoenen gebruikten de mannen niet. Dan hadden ze niet genoeg grip op het zeil. Koud kregen ze het er wel van. Even later stonden ze dan ook binnen bij de kachel.

 • De machinist van de shovel kreeg even tijd om Vos te helpen met het zeil. Er was op dat moment geen vrachtwagen om te laden. Het zeil zit vastgeklemd in de bak. Dit gaat wel een stukje sneller dan met de hand.

 • Onder het zeil is de condens bevroren. Hierdoor lijkt het of er een flinke laag ijs op de bieten ligt. Maar Vos verwacht niet dat de bieten schade hebben opgelopen. “Het ziet er goed uit”.

 • De shovel pakt alle hoekjes mee. Zeker aan dit soort kantjes is de kans op bevriezing groot. Vos dekte hier de bieten af met een tweede zeil. Om een isolerende luchtlaag te creëren gebruikte hij pallets tussen de twee lagen.

 • Bas Vos helpt nog even mee met de riek om ook de laatste bieten mee te nemen.

 • De vrachtwagens rijden ondertussen continu door. Bij deze shovel rijden er tien. Vrijwel nooit staat de machinist te wachten.

 • Jurjan Hoenestein zit op de shovel. In de cabine is het lekker warm. Met de mobiele weeginstallatie kan hij precies meten hoeveel ton bieten op de wagen zit. In deze bak zit ruim 2,5 ton.

 • De shovel moet een paar keer per dag getankt worden. De brandstof wordt met dit karretje aangevoerd. Stroom komt uit de accu van de shovel zelf. “Zo hoef ik tenminste niet zelf te pompen”, legt Hoenestein uit.

 • 35 ton bieten is het maximum om onder het totaalgewicht van 50 ton te blijven. De shovelmachinist ziet dit in zijn cabine. De chauffeur van de vrachtwagen kan dit met een drukmeter nog even controleren.

 • Onder de min 3 graden moeten alle auto’s worden afgezeild. Zeker bij langere afstanden. Vos helpt hier even aan de achterkant van de vrachtwagen. Dit is vaak nodig omdat het zeil door de kou stugger is dan anders.

 • Als het zeil vastzit, kunnen de bieten naar de fabriek. Daar worden de bieten niet opnieuw afgedekt. Dat maakt volgens Gert Sikken van Suiker Unie niet uit. De monsters zijn al genomen. Daarnaast geven bevroren bieten pas problemen als ze gaan rotten na het ontdooien.

 • De campagne duurt nog twee weken. Vos is in ieder geval blij dat zijn bieten weg zijn. Hij heeft inmiddels de cijfers van Suiker Unie teruggekregen. Er zijn geen bevroren bieten gevonden.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.