Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Grondverzet bij pootgoed rooien

Mark Jan Schot in Rutten (Fl.) rooit zijn Bintje-pootgoed. Hij teelt in bedden, wat tijdens de oogst op de zwaardere stukken nogal wat kluiten geeft.

Foto

 • Jurriaan en Mark Jan Schot (r.) rooien hun Bintje-pootgoed. Ze telen sinds twee jaar op bedden. Dit doen ze omdat ze zo hun mechanisatie voor de tulpen ook in de aardappelen kunnen gebruiken. Daarnaast houden bedden meer vocht vast, zodat de kans op schurft kleiner is. Vijf weken geleden spoot Schot dit perceel volvelds dood. Dit is makkelijker in de beddenteelt.
  Foto's: Sytze Bakker en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Klappen is op dit perceel niet nodig. Het loof is al ver genoeg afgestorven de afgelopen vijf weken. Schot laat de aardappelen na het doodspuiten nog lang in de grond zitten. De huid hardt dan extra af, wat beter is voor de kwaliteit. Maar ook zijn de moederknollen volledig weggerot. Dit gaat de verspreiding van bacterieziek tegen. Daarnaast scheelt het een hoop uitraapwerk als alle moederknollen helemaal kapot zijn.

 • De bedden zijn 1,5 meter breed. Samen met het pad van 0,3 meter komt dit op een werkbreedte van 1,8 meter. Op de bedden plant Schot drie rijen aardappelen. Lees meer over de beddenteelt bij Schot in de fotoreportage pootgoedteelt op bedden.

 • Even de rooidiepte controleren door de inzet vrij te maken van de rooier. Schot schat dat hij 20 centimeter diep rooit. Het is duidelijk dat we hier niet op zand zitten. De aardappelen zijn behoorlijk behangen met klei van ongeveer 15 % afslibbaar.

 • De vlakke beitels die het hele bed van 1,5 meter breed oppakken. Dit is meteen ook het grootste nadeel van de beddenteelt. Er komt natuurlijk veel meer grond mee de rooier op dan bij de ruggenteelt. Dan rooi je immers maar een gedeelte van het ‘bed’.

 • Valse kluiten geven de grootste problemen dit jaar. Deze zijn bij de voorjaarsbewerking niet genoeg kapot gegaan en komen nu met de aardappelen de rooier op. Aanvankelijk koos Schot voor de minder agressieve stalen axiaalrollen om de kleine aardappelen te sparen.

 • Maar deze rollen kosten te veel capaciteit en Schot ruilde ze in voor rubberen. Daarna ging het rooien een stuk beter. Maar veel sneller dan 1,7 kilometer per uur rijden ging niet. Met 2 hectare per dag rooien houdt het dan ook op. Het verlies van een klein beetje ondermaat neemt hij voor lief.

 • Het is de rollen niet gelukt om alle kluiten weg te krijgen. Thuis rapen nog drie man de laatste kluiten eruit. Verder is goed te zien dat de partij niet erg grof is. Maar de aflevermaten van Bintje zijn met 28 tot 45 mm fijner dan van de meeste andere rassen, die tot 55 mm in de maat blijven.

 • Hier is snel duidelijk hoeveel grond er bij de beddenteelt verzet wordt. Bedden zijn ideaal op zand, maar op klei valt het resultaat tegen. Volgend jaar moet het anders. Schot denkt erover om volgend jaar de grondbewerking te doen met bijvoorbeeld een volvelds hakenfrees, zodat de kluiten kapot gaan. Een andere optie is om op de zwaardere percelen weer terug te gaan naar de ruggenteelt.

 • Ondanks alle kluiten is Schot erg tevreden over de opbrengst. Uit proefrooiingen komt een opbrengst van ongeveer 50 ton per hectare. Dit komt mede door een goede zetting. Schot merkt dat sinds de introductie van de beddenteelt zijn pootgoedopbrengsten hoger zijn.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  Probeer eens semibedden. heb ook beddenteelt geprobeerd op zware klei en dat rooien ging ook niet goed.
  Nu gaat dit wel goed met slechts 1 man op de rooier haal je alle kluiten eruit .
  Je kan de bedden zien op een van mijn blogs alhier op de site .
  De weggelaten kappen terugplaatsen maar ze onderaan inkorten zodanig ze nog 20 cm hoog zijn.

  Groeten

Of registreer je om te kunnen reageren.