Akkerbouw

Foto & video 393 x bekeken 1 reactie

Bietenmuis nu ook in Oost-Gelderland

De suikerbieten in het oosten van Gelderland worden deze campagne met een zogenoemde bietenmuis geladen. De Duitse verwerker stelt als eis dat de bieten gereinigd geleverd worden.

Foto

 • Oost-Gelderse bietentelers krijgen uitleg over de werking van de bietenmuis, een zelfrijdende laderreiniger. Dit systeem stelt andere eisen aan de aanleg en plaats van de bietenhoop dan bij verlading met een kraan.
  Foto's: Henk Riswick en Tekst: Luuk Meijering.

 • De bietenhoop mag niet breder zijn dan 7,5 meter. Bieten die daarbuiten liggen, pakt de muis niet mee.

 • Spiraalrollen in de bek voeren de bieten naar het midden van de lader. Deze rollen zorgen evenals de doorvoerbanden verderop in de lader voor een extra reiniging van de bieten.

 • Via de laadarm gaan de gereinigde bieten direct op de vrachtwagen. De maximaal overbrugbare afstand tussen buitenkant bietenhoop en vrachtwagen is 15 meter.

 • De verliezen op de zware kleigrond zijn volgens de telers niet groter dan bij het laden met een kraan. Wel moet de ondergrond vlak zijn. Bieten die in een spoor of gat liggen, neemt de muis niet mee.

Eén reactie

 • no-profile-image

  jaap

  zo'n ding hadden ze hier in zuidoost groningen zowat 10 jaar geleden al, niets nieuws onder de zon. Heeft maar een paar jaar gedraait, tarra afname was blijkbaar niet de moeite waard en de machine was stok versleten en is weer vervangen door een shovel

Of registreer je om te kunnen reageren.