Akkerbouw

Foto & video 4599 x bekeken 5 reacties

20 ha pompoenen oogsten

Deze weken oogst Dennis van de Weerd in Lelystad zijn 20 hectare pompoenen. De opbrengst valt met 18 ton mee en de kwaliteit lijkt goed.

Foto

 • Dennis van de Weerd heeft samen met zijn vrouw een biologisch akkerbouwbedrijf van 80 hectare in Lelystad. De pompoenen zijn met 20 hectare het hoofdgewas. Van de Weerd verwerkt al zijn pompoenen zelf en daarnaast verwerkt hij nog pompoenen van collega’s.

  Foto's: Ton Kastermans Fotografie en Sytze Bakker, tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Hier de oogstrijpe pompoenen op het veld. Het gewas is al helemaal afgestorven. Hoewel de pompoenen in rijen zijn geteeld, liggen de vruchten kriskras door het veld. Gemiddeld zit er zo’n anderhalve pompoen aan een plant. Meestal een grote en een wat kleinere.

 • De pompoenen worden in twee fasen geoogst. ’s Ochtends gaat Van de Weerd met een wiedbed voorop de trekker over het veld. De Poolse medewerkers knippen de pompoenen stuk voor stuk los met een snoeischaar en leggen deze in rijtjes op het veld.

 • Een oogstrijpe pompoen. De steel is verkurkt. Het wondoppervlak bij het losknippen is relatief klein. Hierdoor blijft het vochtverlies in de bewaring beperkt. Nog niet alle pompoenen zijn helemaal oogstrijp. Maar het risico op nachtvorst wordt groter, vandaar dat Van de Weerd zijn pompoenen graag van het land wil hebben.

 • Nadat de pompoenen afgeknipt zijn moet de dauw er nog even afdrogen op het land. Dat geldt zeker voor de ligplekken. De plukkers proberen de pompoenen altijd met de ligplek omhoog te leggen.

 • ’s Middags worden de pompoenen stuk voor stuk met de hand opgeladen. Om door te breken in het veld worden enkele rijen op de ouderwetse manier opgeraapt en voorzichtig in een wortelwagen gelegd.

 • Zodra enkele rijen weg zijn, kan Van de Weerd met de grote machine het land op. Vier medewerkers rapen de pompoenen op. Vier anderen sorteren de vruchten op de wagen. De trekker rijdt zo’n 500 meter per uur. Zo lukt het om 1,5 hectare pompoenen per dag van het land te halen.

 • De pompoenteelt is geen grote teelt in Nederland. Speciale machines zijn er niet voor. Van de Weerd ontwierp alle machines zelf. Natuurlijk worden de pompoenen hier wel op een bestaande koolband gelegd.

 • Het is geen makkelijk klusje om de pompoenen op de band te leggen. Na verloop van tijd worden de 1 kilo wegende vruchten toch wel zwaar. De rapers hebben de zweetdruppels op het voorhoofd staan.

 • Een medewerker op de machine raapt de eventuele slechte pompoenen er uit. Vervolgens gaan de grote pompoenen in de voorste kisten. De fijnere pompoenen worden voorzichtig in de achterste kisten gelegd.

 • Een trekker tilt de volle kisten van de wagen af. De opbrengst van de pompoenen ligt rond 18 ton. Dat is goed. Zeker omdat de kwaliteit perfect is. De kleur is dieprood en er blijven weinig rotte vruchten op het land achter.

 • De kisten worden vervolgens afgevoerd naar de bewaring op de boerderij. Daar worden de pompoenen met ventilatoren nog wat nagedroogd. Ze kunnen zonder problemen tot in januari worden bewaard.

 • De akkerbouwer wast en verpakt de pompoenen zelf. Hij maakt ze verkoopklaar, zodat ze in de supermarkten verkocht kunnen worden. De prijzen van de pompoenen liggen wat lager dan vorig seizoen. Van de Weerd gaat uit van 60 cent per stuk.

  Lees ook de reportage over het zaaien van pompoenen.

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Luc de vries

  Hi Dennis, das nogal havy zo'n vlakte pompoenen en al de machinerie. Al de mensen. Jammer dat er weinig foto's bij zijn van jullie gezin. het is ook zo lang geleden dat we jou in levende lijve zagen. van Pa en Ma horen we natuurlijk de enthousiaste verhalen. Wat is er toch veel veranderd sinds ik met een fergu-son en een 1 schaar ploegie in de land-bouw werkte. H.Groet Ineke en Luc de Vries, uit Maassluis.

 • no-profile-image

  den bakker

  was vandaag op kennismakingbezoek bij biocoop in agen en trof daar uw pompoenen aan. de handelaar was tevreden over de kwaliteit. er zat niet veel uitval in, en hij vondt het een mooie maat. niet te groot. hij vroeg zich af wat voor ras het was. Ik had een paar weken geleden toevallig uw reportage op de boerderijsite gezien en vindt het leuk om even iets te laten horen. (agen ligt in zuidfrankrijk vriendlijke groeten: r den bakker.
 • no-profile-image

  rene smink

  ik zoek biologisch ponpoemzaad voor 1 hectare misschien kan fam. v/d weerd mij aan zaad helpen?hoe contact ik hen.

 • no-profile-image

  koen de meester

  hallo beste meneer
  ik wou jouw mischien even een vraagje stellen als dit kan ?
  ik moet voor mijn opleiding ( biologisch dynamische boer )weten wat het voorbereidende werk voor het zaaien van pompoenen is ( wat voor grondbewerking en de daarbij behorende mechanisatie

  zaaien, pooten ,planten en eventueel welke zaaimachine

  ik hoop dat u mijn vraag kan beantwoorden
  dan maakt u mij een stuk blijer

  met zeer vriendelijke groet ,
  koen de meester

 • no-profile-image

  Mevr.R.M.Bach-Vink

  Kan ik bij U ook 12 pompoenen kopen voor de kinderen uit de klas van mijn dochter?
  Zij wil voor11 November op Sint Maarten de pompoenen uitgehold hebben en ermee kunnen lopen.Het zijn kinderen uit arme gezinnen,dus wil mijn dochter als het kan het tegen een lage prijs zelf betalen om toch iets voor/met haar kinderen te kunnen
  doen.
  Graag Uw reactie,met vr.groet,
  Mevrouw Bach.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.