Akkerbouw

Foto & video 1888 x bekeken

Vlasoogst is begonnen

De vlasoogst is begonnen. Eerst wordt het gewas getrokken, dan na een paar dagen gekeerd om vervolgens ruim 2 weken te roten.

Foto

 • Bij Frans Vos in Espel (Fl.) wordt 6 hectare vlas getrokken. Maaien is geen optie; het vlas is door de vezels veel te stug. Het zou alleen maar om de maaimachine stropen.
  Foto's: Sytze Bakker en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • De machine trekt met behulp van trekband het gewas met wortel en al uit de grond. In één werkgang neemt de machine 2,40 meter mee en legt dit in twee bedden neer.

 • Hier de Union-vlasplukker, ook wel vlastrekmachine genoemd, geheel in beeld.

 • De plukmachine rijdt maximaal 10 kilometer per uur. Als het gewas echter platligt, loopt de snelheid snel terug 1 kilometer in het uur. Tegelijk met het plukken kneust de machine de stengels een beetje om het rotingsproces te vergemakkelijken.

 • De gewaslengte is de belangrijkste opbrengstbepalende factor. Deze is dit jaar gemiddeld, constateert Albert Bouma van Flevovlas. Samen met een redelijke stand komt de gemiddelde opbrengst uit op 7 ton per hectare.

 • De wortels zitten nog aan de stengel. Deze bevatten geen vezels. In de fabriek gaan ze van de stengel af en worden ze samen met de holle houten stengel vermalen tot strooisel voor paarden.

 • Pas getrokken vlas in bedden op het veld. Dit vlas wordt voornamelijk geteeld voor de vezels. Het moet nu een paar weken liggen op het land om te roten. Enkele dagen na het trekken wordt het gekeerd.

 • Hier een close-up van vlas in het zwad. De vlasstengel bestaat uit een holle houten pijp, die omringd is door de vezels.

 • De Union-vlaskeerder rijdt met 10 tot 12 kilometer per uur over het perceel.

 • De machine pakt het vlas perfect op.

 • Een gedraaide transportband zorgt dat het vlas op de machine omgedraaid wordt.

 • Een close-up van de gedraaide transportband.

 • Door het douwroten en een mogelijke regenbui lost de pectine op die de vezels met de holle houtpijp verbindt. Pas dan kunnen vezels en houtdelen in de fabriek goed gescheiden worden en mag het vlas van het land.

 • Natuurlijk moet er ook zaaizaad geteeld worden. Om geen risico op zaadverlies te lopen, oogst men het zaad al op het land tegelijk met het trekken van het gewas. Zoals hier bij Van de Dries in Emmeloord.

 • Een close-up van het lijnzaad van het ras Susanne. Dit zaad moet na de oogst nog geschoond worden. In de vezelteelt gaat het lijnzaad er in de fabriek pas af. 75 procent van het saldo komt uit de vezel, de rest uit de houtdelen en het zaad.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.