Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Ploeteren door de bagger

Enorme plensbuien op de aardappeldemodag 2008. Veel bezoekers ploeteren door de natte klei. De grote vierrijders rooiden rustig verder.

Foto

 • Een prachtig uitzicht vanaf 48 meter hoogte. Nedato sponsort een hijskraan waarmee iedereen naar boven kan. Goed te zien is hoe nat het eigenlijk is. De klei glimt erover.
  Foto's: Jan Willem Schouten en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • De rooidemonstratie gaat tussen de buien gewoon door. De grote vierrijders hebben geen enkele moeite met de bagger. De aardappelen komen netjes op de kipper.

 • Anders is dat voor de kleinere getrokken rooiers. Die komen niet van de plek af. Euro Jabelmann introduceert een nieuwe eenrijige getrokken bunkerrooier, de Pyra 3000. Deze rooier is geproduceerd door het Poolse Unia. Onder de natte omstandigheden lukt het niet om de machine in de rij te houden.

 • Op het erf van de proefboerderij worden de aardappelen op de vrachtwagen geladen. Grimme introduceert Multisep, een reinigingsysteem. Dat het systeem werkt blijkt wel. De aardappelen komen keurig schoon op de vrachtwagen terecht. De grondband onder de Multiseprollen draait volop.

 • Wageningen Universiteit ontwikkelt nieuwe systemen om te besparen op gewasbeschermingmiddelen. Hier de Weed-it, een systeem om plantspecifiek te spuiten. Een sensor bepaalt waar wel of geen plant staat. De spuitcomputer zorgt dat alleen op het plantje gespoten wordt. Uit het onderzoek blijkt dat dit systeem werkt. Of telers er uiteindelijk gebruik van gaan maken, is nog de vraag. Vooralsnog is het veel te duur om op een conventionele spuit te bouwen.

 • Anders is dat voor de Sensi-spray. Hier meten de grote sensoren per sectie de bladintensiteit en passen het spuitvolume hierop aan. Dit systeem lijkt op de greenseeker met het verschil dat nu het spuitvolume per sectie geregeld kan worden. Handig bij het doodspuiten van aardappelen. Planten die minder groen zijn, zijn al verder afgestorven en hebben minder spuitmiddel nodig. Uit proeven blijkt dat met dit systeem 40 tot 60 procent op spuitmiddelen bespaard kan worden.

 • Naast de sensoren heeft deze spuit vier spuitdoppen. Deze staan allemaal continu onder dezelfde druk. Hierdoor kan per sectie zeer snel het spuitvolume aangepast worden. De kosten van dit systeem liggen tussen de €30.000 en €35.000. In Tsjechië lopen inmiddels diverse spuiten met dit systeem.

 • Na een flinke regenbui wordt het nog wat natter. Bezoekers laten zich er niet door afschrikken. Na afloop van de bui is het buiten bij de rooimachines al snel weer druk.

 • Frans Bastiaanssen van Basfood laat Potatolook zien. Het programma geeft een goed beeld van de hoeveelheid geteelde aardappelen in geheel Noordwest-Europa en Polen. Daarnaast meet Potatolook vanuit de ruimte de bladintensiteit van de aardappelen en schat hiermee de opbrengst.

 • Hier de aardappelsituatie in de zuidelijke helft van de Noordoostpolder en Noord-Flevoland. De verschillende kleurtjes geven de verwachte opbrengst van dit moment aan. Bastiaanssen concludeert uit de gegevens van Basfood dat de Europese aardappelopbrengst niet erg zal tegenvallen.

 • De aardappel is allang geen standaardkost meer. Peter Dumont laat zien welke nieuwe gerechten je allemaal met de aardappel kan maken. Helemaal volgens de actuele smaakbeleving en natuurlijk ook de gezondheidstrend: minder vet en zout.

 • Wim Boer heeft als hobby het bouwen met Meccano. Hij bouwde verschillende akkerbouwmachines van de afgelopen 50 jaar na, waaronder deze schitterende combine.

 • De kinderen vinden alle grote machines prachtig. Al is het niet makkelijk om onder deze omstandigheden vooruit te komen.

 • Uit proeven van Powerline-meststoffen blijkt dat ondanks een lagere stikstofgift de kwaliteit/opbrengst van de aardappelen alsnog verbeterd. Eerder werd er vanuit gegaan dat bij een verlaagde stikstofgift geen hogere opbrengst en betere kwaliteit haalbaar was.

 • Erwinia is beduidend eerder zichtbaar in het gewas bij voorgekiemd pootgoed. Dit blijkt uit proeven van Cor Joppe samen met PPO. Dit heeft als voordeel dat pootgoedtelers beter op Erwinia kunnen selecteren. Ten eerste zijn de Erwinia-planten bij een kleiner gewas beter zichtbaar en daarnaast is de kans dat Erwinia zichtbaar is groter. De onderzoeksresultaten in beeld.

 • Nog een effect van voorkiemen, volgens Joppe. Voorkiemen versnelt de verrotting van moederknollen. Belangrijk, knappende moederknollen tijdens het rooien zijn een belangrijke infectiebron voor bacterieziekten. Bekijk de proefuitslagen van Joppe en PPO.

 • Gedurende de demodag is het ploeteren geblazen. Na afloop blijkt dat vele trekkers nodig zijn om alle auto’s van bezoekers weer los te trekken.

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jos

  ik denk dat jullie naast john deere ook door grimme gesponsort wordt

 • no-profile-image

  Arnout

  Ja en door Hardi, maar zéker niet door die Pool Unia . Als je niets nuttigs te melden hebt, zeg dan maar gewoon niets

Of registreer je om te kunnen reageren.