Akkerbouw

Foto & video

Hagelschade in Flevoland

Eind juli hebben hagelbuien hard toegeslagen in de provincie Flevoland. Verzekeringsexperts hebben de schade geïnventariseerd en de vergoeding voor telers vastgesteld.

Foto

  • De hagelbuien van eind juli hebben gewassen, vooral in Flevoland, flink beschadigd. Schade-expert Paul Schrijver (rechts) van Achmea Schadeservice verricht samen met andere experts proeftaxaties uit. Alle bevindingen van de experts worden besproken. Aan de hand daarvan wordt bepaald met hoeveel opbrengstverlies de teler te maken heeft.

    Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Martijn ter Horst.

  • Op een perceel suikerbieten in Zeewolde (Fl.) is de schade aan de bladeren goed te zien. De taxateurs schatten in dat bij dit perceel een derde van de bladeren zijn aangetast. Dit komt volgens een rekenmodel overeen met een opbrengstverlies van 8 tot 10 procent.

  • Ook een perceel uien wordt onder de loep genomen. Tevens wordt de ui zelf bekeken. Bij extreme hagelbuien kan de bol beschadigd zijn, waardoor hij tijdens bewaring kan gaan rotten.

  • Het groene blad van de uienplant is flink beschadigd. De wit/grijze vlekken zijn goed zichtbaar. Op deze plekken kan de plant geen bouwstoffen meer aanmaken, wat uiteindelijk lijdt tot opbrengstverlies.

  • De schade aan percelen uien was zeer wisselend. Percelen gelegen in de kern van de hagelbui hebben een opbrengstverlies van 40 tot 50 procent. Aan de rand van de bui is de schade 5 tot 10 procent.

  • Ook percelen tarwe kregen het zwaar te verduren tijdens de hagelbui. Ook hier was de schade per perceel heel wisselend.

  • De experts tellen het aantal korrels dat uit de aar is geslagen door de hagelstenen. Voor de combine is het onmogelijk deze op te rapen. Met behulp van een rekenschema kan een expert het gewichtsverlies per hectare vaststellen.

  • Tot slot gingen de experts naar een perceel doperwten. De schade aan dit gewas is moeilijk te bepalen en wordt op basis van referentie gedaan. Na de oogst wordt er gekeken wat de opbrengst was van dit perceel. Dit wordt vergeleken met de gemiddelde opbrengst per hectare van doperwten. Het verschil krijgt de boer vergoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.