Akkerbouw

Foto & video

Brandnetels maaien

Dit jaar is de eerste oogst van dit perceel brandnetels van Brennels. Na het maaien blijven de netels 4 tot 5 weken op het land liggen om te roten.

Foto

 • Danny Vermuë is teeltverantwoordelijke bij Brennels. Brennels teelt de brandnetels en verwerkt ze zelf tot stof en produceert daar weer kleding van. Dit is het tweede jaar dat geoogst wordt van de brandnetelvelden in de Noordoostpolder.
  Foto's: Sytze Bakker en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Voor deze teelt gebruikt Brennels een speciale brandnetelsoort die in eigendom is van de Universiteit van Hamburg. Deze planten zijn veel langer en bevatten meer vezels. Opvallend is ook dat deze planten minder prikken. Je hebt geen handschoenen nodig om ze aan te kunnen pakken, aldus Vermuë.

 • De vezels waar het allemaal om te doen is. Het bijzondere van de brandnetelvezel is dat hij hol is en toch vrij dun. Hierdoor kun je een sterke dunne draad maken, wat resulteert in een zachte stof. Op dit moment oogst Brennels zo’n 500 kilo vezels per hectare. Dit zal stijgen als de teelt geoptimaliseerd wordt.

 • Dit gewas is 2 jaar terug geplant. In het eerste jaar is het enkele malen gemaaid voor een betere uitstoeling, maar is nog niets geoogst. In het tweede jaar maait Vermuë het gewas slechts één keer. Rond half augustus start de oogst.

 • De brandnetels op dit perceel zijn ruim twee meter hoog. Op andere percelen loopt dit op tot 3 meter. Op deze foto is ook goed te zien dat het gewas oogstrijp is. Het blad is ongeveer tot halverwege de plant eraf. Volgens de literatuur het beste oogstmoment.

 • Vermuë kan meestal aardig doorrijden: 6 kilometer per uur. Nu is het bedrijf Brennels nog steeds aan het proefdraaien, maar mogelijk wordt later een maaier aangepast aan de netelteelt.

 • Eenmaal gemaaid blijft het gewas minimaal 4 weken op het land liggen om te roten, net als vlas. De houtige stengel moet loskomen van de vezels in de bast. Als dan ook het vochtgehalte is teruggelopen tot 10 à 15 % kan het gewas geperst worden.

 • Vermuë maait met een vrij simpele, oude hennepmaaimachine. Helaas is deze nogal storingsgevoelig. Hier is de maaier close in beeld. Een maaibalk met een haspeltje. Deze brengt het gewas naar de kneuzer.

 • Na drie dagen op het veld kleurt het gewas al bruin. Brennels vindt de periode op het land nog wat te lang. September brengt namelijk risico’s met zich mee door slecht weer. Eerder oogsten kost daarentegen opbrengst.

 • Vermuë gaat daarom testen met een kneuzer om het gewas sneller op het veld te laten drogen. Hier de kneuzer gefotografeerd vanaf de achterkant. Gelijk met het maaien worden de brandnetels dus ook gekneusd.

 • Brennels kiest bewust voor maaien en niet voor plukken zoals bij vlas. Ten eerste kan den vlastrekker het lange brandnetelgewas niet aan. Maar nog belangrijker is dat het gewas bij plukken te veel beschadigd raakt. En bij brandnetels gaat het om een meerjarig gewas dat minimaal 5 tot 8 jaar op het veld blijft staan.

 • Vermuë maait het gewas op 9 tot 10 centimeter af. Korter zou natuurlijk gunstig zijn vanwege de vezelopbrengst. Maar belangrijk is dat er snel hergroei optreedt. Dit verbetert de concurrentiekracht van brandnetels, wat de onkruiddruk vermindert. Hergroei gaat sneller bij een wat grotere stoppellengte.

 • Onkruid vormt nog een probleem in de teelt. Verwacht was dat het gewas wel snel dicht zou groeien en het onkruid zou overwoekeren. Maar vooral distels zijn lastig. Deze worden samen met de brandnetels geoogst en vormen dus alleen maar ballast.

 • Verder is de brandnetelteelt weinig arbeidsintensief. Spuiten tegen ziekten en plagen is bijvoorbeeld niet nodig. Gelukkig maar, want vanwege de kleine teelt zijn er geen middelen toegelaten. Daarnaast moet er natuurlijk bemest worden met kunstmest, compost of dierlijke mest.


  Bekijk ook het filmpje van de brandnetelteelt.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.