Akkerbouw

Foto & video

Gruwelpercelen met aaltjesschade

In het kader van het Actieplan Aaltjesbeheersing zette DLV-plant een aantal zogenaamde gruwelroutes uit langs percelen met aaltjesschade.

Foto

 • De rondleiding start aan de werkbank. Daar hebben DLV-medewerkers planten verzameld die door verschillende aaltjes zijn aangetast. Deelnemers krijgen uitleg in het herkennen van aantastingen. DLV’er Geert-Jan van Roessel laat hier aan een groep laboratoriummedewerkers van Blgg zien hoe de symptomen van aaltjesschade eruitzien.
  Foto's: Ronald Hissink en Tekst: Luuk Meijering.

 • Soms is een loep nodig om de aantasting aan de wortels te kunnen beoordelen.

 • Door de wortels van een erwt voorzichtig in water af te spoelen, kunnen medewerkers beter beoordelen welk aaltje de aantasting veroorzaakt.

 • Een sterk in groei achtergebleven suikerbiet. Aan de vertakking is te zien dat Trichodoriden de oorzaak zijn. Deze prikken de wortelpunt aan waardoor deze afsterft. De biet reageert hierop met vertakkingen.

 • Een duidelijke valplek in een perceel waspeen.

 • Het verschil in ontwikkeling tussen gezonde en aangetaste peen is duidelijk te zien.

 • De wortels van de aangetaste peen. De worstvormige verdikkingen op de wortels duidt op een besmetting met M. chitwoodi of M. fallax.

 • Accountmanager Frans Versteegen van Blgg neemt een grondmonster. Analyse van het monster of van wortelmateriaal moet uitsluitsel geven welke soort aaltje de schade veroorzaakt. De soort is van belang om de juiste maatregelen te nemen.

 • In een achterblijvende plek in een perceel conservenerwten zijn op de wortels van de erwten citroenvormige cysten van het gele bietencystenaaltje te zien. Eén van de oorzaken van de achterblijvende groei.

 • Afstervende wortelpunten van aardappelopslag op dezelfde valplek laten zien dat Trichodoriden mede oorzaak zijn van de groeiachterstand.

 • Een klein plekje met achterblijvende bieten is al een aanwijzing voor een aaltjesbesmetting.

 • Links een normaal gegroeide biet. Rechts een sterk door cystenaaltjes aangetaste biet uit een valplek. De middelste heeft ook een flinke groeiachterstand als gevolg van aaltjes, dit valt in het perceel echter minder op.

 • Sterk vertakte biet als gevolg van een Trichodoriden-aantasting.

Of registreer je om te kunnen reageren.