Akkerbouw

Foto & video 2 reactieslaatste update:12 jan 2011

Combinen met 16 combines tegelijk

De tarweoogst in Hongarije duurt al 3 weken aldus akkerbouwer Patrick Feliers. Telkens regenen de combines er weer uit. De kwaliteit holt achteruit.

Foto

 • De buurman van Patrick Feliers is het staatsbedrijf Gödöllö Tangszdaszag. Dat heeft dit seizoen het volledige areaal van zonnebloemen omgezet in tarwe, en teelt nu 1.700 hectare tarwe. In totaal zijn 16 combines de afgelopen weken aan het werk geweest. Op dit perceel van 35 hectare zijn zeven combines aan het werk.
  Foto's: Patrick Feliers, tekst: Karin Oonk-Nooren.

  Download deze foto als wallpaper »

 • De oogst loopt niet voorspoedig doordat het steeds regent. Na 22 dagen is nog niet alle tarwe eraf. Maar ja, de combines hebben ook zeker 8 dagen stilgestaan. Ook deze week regent het weer.

 • Ondanks de vele regen blijft het stuiven. De tarwe is natuurlijk ook hartstikke rijp.

 • Aan twee kanten tegelijk lossen. Alle combinechauffeurs zijn verbonden via een intern telecomsysteem, zodat ze elkaar aanwijzingen kunnen geven.

 • Het is zelfs even wachten totdat gelost kan worden. Maar de combines bewegen flexibel door de enorme stofwolken. Alle graantanks zijn in een mum van tijd leeg.

 • Het bedrijf van Tangszdaszag heeft ook een melkveetak. Het grootste deel van het stro wordt geperst in grote pakken. Maar het stro van 1.700 hectare is ook weer niet nodig. Daarom verhakseld de Hongaarse akkerbouwer dit perceel.

 • Het is goed dat het dorsen bijna klaar is in Hongarije. De kwaliteit gaat achteruit door de vele regenbuien. Het graan is gelegerd en er zit schot in. Tarwe heeft veelal een laag eiwitgehalte. Veel baktarwe krijgt hierdoor de bestemming veevoer.

  De opbrengst ligt tussen de 6 en 6,5 ton per hectare. Soms zelfs 7 ton. Dit perceel van Tangszdaszag was bedoeld als zaaigraan. Het is maar goed dat de tarweoogst bij de buurman er bijna op zit, nog 200 hectare is te gaan. Feliers twijfelt of de kwaliteit voldoende is. Ach, in Hongarije kunnen ze deze tarwe alsnog omtoveren in zaaizaad.

 • Feliers noemt deze machine de Leopard-tank in combineland. Ondanks de wachttijd bij het lossen, doet de gemiddelde combine zo’n 2 hectare per uur. Het is wel even afwachten welke verliezen de ‘racecombineoogst’ geeft. Dit zal binnen enkele weken zichtbaar zijn op het veld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rienko

  Ziet er weer als een spectaculaire reportage uit! Helaas is de efficientie is niet erg hoog te noemen: 1700 ha / 16 combines betekent ruim 100 ha per combine. Als hier vervolgens 22 - 8 dagen over gedaan wordt, terwijl een gemiddelde combine 2 ha / u dorsen kan, wordt er nog geen vier uur gewerkt per dag! De foto's geven ook wel een beetje aan hoe de combines elkaar in de weg rijden bij het lossen terwijl met maar liefst zeven combines op een relatief klein perceel van 35 hectare wordt gedorsen... om het dan vervolgens ook nog een racecombineoogst te noemen hetgeen de geloofwaardigheid niet erg ten goede komt!

 • no-profile-image

  getuige

  Wie hier problemen mee heeft neem zijn auto rijd 1500 km en neem best een verrekijker mee om LExions aan 15km/uur te zien dorsen en er regelmatig enkele te zien stilstaan met gebroken aandrijfriemen.
  In Hongarije rijd men op weekends aan halve populatie combines en staan er altijd wel 2 stil om reden te hard geracet .
  Comabines rijden enkel tesamen en ook toevalig bij het inzetten van een veld daarna ga je ze niet meer spotten tesamen .
  5.4 ha half gelegerde tarwe in 2.50 uur icl lossen en verwisselen van veld ....
  Of het zij dat ha computers zoals in West Europa wel eens liegen bij loonbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.