Akkerbouw

Foto & video

Winteruien rooien

Op 16 juni rooide maatschap Slootmaker in het Zeeuwse Nieuwerkerk één van de allereerste percelen uien in Nederland. Het gaat hier om winterzaaiuien van het ras Panther.

Foto

  • Akkerbouwer Slootmaker verkiest zaaiuien boven winterplantuien, omdat de kosten van het uitgangsmateriaal vele malen lager liggen. Het ras Panther is relatief nieuw en komt van het zaadveredelingsbedrijf Nickerson-Zwaan. Het is het tweede jaar voor Slootmaker dat hij dit uienras teelt, met tot nu toe goede resultaten.

    Foto’s en tekst: Niels van der Boom

  • Slootmaker teelt dit jaar 2,5 hectare Panther winterzaaiuien. “Het blijft een gok”, vindt hij. “Het ligt ook aan de winter hoe een gewas zich uiteindelijk ontwikkelt. Afgelopen jaar hadden wij een vrij zachte winter, waardoor de uien weinig tot geen last hebben gehad van vorstschade. Zodra de eerste winterplantuien op de markt komen, is er geen interesse meer voor deze zaaiuien.” Een beetje jammer is dat wel, want dit vooroordeel is gebaseerd op de mindere kwaliteit die voorheen door andere rassen werd behaald. “Dit nieuwe ras doet zeker niet onder voor een winterplantui en is kwalitatief net zo goed”, zegt Slootmaker.

  • De uien die geteeld zijn op 1.50 meter brede bedden, doen niet onder voor ‘normale’ zaaiuien. Alleen de schieters (uien die in het zaad geschoten zijn) laten zien dat deze uien al een groeiperiode van 10 maanden achter de rug hebben. Slootmaker zaaide de uien eind augustus.
    Voor de winter gaf hij een kleine kunstmestgift van 35 tot 50 kilo om het gewas een extra opkikker te geven. Ook spoot hij in de herfst eenmalig een bodemherbicide. Vanaf maart wordt er tegen valse meeldauw gespoten.

  • De lichte grond met ongeveer 20 procent afslibbaarheid laat zich vrij gemakkelijk rooien ondanks wat regenval in de afgelopen dagen. Na het opladen worden de uien gedroogd. De kosten hiervan zijn voor de afnemer. De akkerbouwer verwacht een netto-opbrengst van 30 á 40 ton.

  • De natte grond op de rooimat laat zich nog niet erg gemakkelijk zeven. Maar zodra de uien een uurtje in het zwad hebben gelegen, verkleurt de grond naar lichtgrijs. Ten tijde van het opladen, een dag later, zal de meeste grond verdwenen zijn. Kluiten zijn er nauwelijks. De uien zijn bijzonder goed van kwaliteit en hebben een harde schil. Rooibeschadigingen zijn nauwelijks te zien.

  • Dat hier de afgelopen week nog 17 millimeter regen is gevallen, is aan de plassen in het spuitspoor goed te zien. Ondanks dat de tractor en veldspuit op een spoorbreedte van 2,25 meter met brede banden staan, is er een flink spoor gereden. De rooier heeft het hier moeilijk mee en glijdt gemakkelijk weg. Enkele slechtgeklapte of halfgerooide uien zijn het gevolg.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.