Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Modern tulpen koppen

Tijdens het tulpen koppen gelijk vuur bestrijden. Jan Holtmaat in Creil (Fl.) gebruikt hiervoor een nieuwe Laag Volume Dosering-spuitset van Agricult.

Foto

 • Zzp’er Jan van den Ouweland kopt de bollen voor teler Jan Holtmaat. Dit jaar kopt de bollenteler voor het eerst twee tulpenbedden tegelijk en past hij het nieuwe spuitsysteem van Agricult toe.
  Foto's: Sytze Bakker en Tekst: Karin Oonk-Nooren

 • Het is uniek in de tulpenteelt om twee bedden tegelijk te koppen. Dit betekent natuurlijk een flinke capaciteitsverbetering. De moeilijkheid voor de trekkerchauffeur is om alles goed bij te kunnen houden.

 • De eerste kopmachine is voorop de trekker gemonteerd, de tweede kopper achterop de trekker. Met deze combinatie kan de teler zo’n 7 hectare per dag koppen.

 • Mechanisatiebedrijf Naaktgeboren in Tollebeek (Fl.) monteerde onder het frame achter de trekker de twee spuitunits van Agricult. Een vergelijkbaar systeem wordt al wel voor loofdoding in de pootgoedteelt gebruikt, maar dit is de eerste toepassing in de tulpenwereld.

 • Het grote voordeel van dit nieuwe systeem is dat de teler kan spuiten met een laag volume in een hoge concentratie. Met een tank van 200 liter kan Holtmaat de hele dag spuiten en is hij veel minder tijd kwijt met het vullen van de tank.

 • Per bed wordt met één nevelkop het middel verspreid. Het bereik van beide nevelkoppen is afgeschermd met kappen. Het gehele spuitsysteem is elektrisch aangedreven op 12 V. Een aftakas is dus niet nodig. Daardoor past het systeem ook op zelfrijdende kopmachines.

 • De nevelkop draait met een hoog toerental rond. Hierdoor ontstaat een horizontale verneveling die een mist van druppels onder de kappen creëert. Door de zwaartekracht komen deze druppels op het gewas terecht.

 • Holtmaat gebruikt van het middel Folicur 0,3 liter in 20 liter water per hectare. Proeven moeten nog uitwijzen of in de toekomst met minder middel hetzelfde resultaat geboekt kan worden.

 • Vanuit de trekker kan de chauffeur de nevelkoppen aan- en uitzetten. Daarnaast kan hij de pompjes onafhankelijk van elkaar in- en uitschakelen en de volumeafgifte van de nevelkoppen regelen.

 • Deze slangenpompen zorgen ervoor dat het middel uit de tank gezogen wordt en drukloos bij de nevelkoppen komt.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  R Zuurbier

  Hierbij wil ik even reageren op het artikel modern koppen. Om goed kopwerk te leveren heb je mijns inzien al je aandacht nodig op het bed wat je aan het koppen bent,dus twee bedden tegelijk is gewoon niet te doen zonder bladpunten mee te koppen. Ook de capaciteit valt goed tegen want wij koppen met onze Mekos kopmachine op 1.80 m bedden ook al 7 à 8 ha. per dag.Deze hebben we ook uitgerust met een spuitje voor de vuur bestrijding. Dit hebben we al een aantal jaren zo.

Of registreer je om te kunnen reageren.