Akkerbouw

Foto & video

Veldspuiten keuren

Landbouwmechanisatiebedrijf Niestijl in Sidderburen (Gr.) keurt jaarlijks zo’n 60 spuiten volgens de keuringseisen van SKL. Vandaag is een zelfrijder aan de beurt.

Foto

 • Vandaag is de zelfrijdende spuit van loonbedrijf Nieuwenhuyzen aan de beurt. Het gaat om een spuit van het merk Agrifac type ZA 3400 met spuitbomen van 33 meter breed. Keurmeester Olger Venhuizen van Niestijl voert de keuring uit. Olger Venhuizen is speciaal opgeleid als SKL-keurmeester. Hij vertelt dat de gemiddelde keuring 2 uur duurt. Als de spuit goed schoon is en vooraf nagekeken door de teler, kan het zelfs een uurtje korter zijn.

 • Als eerste moet de spuit helemaal worden uitgeklapt. Zo kan Venhuizen zien of de beide spuitbomen van de machine rechthangen. Zo nodig worden de bomen wat bijgesteld.

 • Bij deze spuit blijken kleine rubbertjes, die zorgen voor de stabiliteit, versleten. Deze moeten worden vervangen.

 • De spuit mag niet lekken bij slangen en doppen. Dit wordt getest zowel met als zonder draaiende pomp. Keurmeester Venhuizen loopt alle doppen na om eventuele lekken op te sporen.

 • Een van de belangrijkste zaken die de keurmeester test is de pompcapaciteit. De pomp moet minstens de liters afgeven die erop vermeld staan. Een afwijking van 5 procent is toegestaan. Hier worden de slangen voor de meting aangebracht.

 • Voor de meting wordt de spuit gekoppeld aan een doorstroommeter. Vanuit de tank gaat een slang naar de meter, vervolgens naar de pomp en vanuit de pomp weer rechtstreeks de tank in. Op deze manier kan simpel gemeten worden hoeveel liter water de pomp kan opzuigen.

 • De meter geeft 233 liter per minuut aan. Dit is ruimschoots voldoende. Het vereiste voor deze pomp is 250 liter. Als er meerdere pompen op de spuit aangesloten zijn, worden deze afzonderlijk getest. Tijdens de spuitkeuring vervangt de keurmeester meestal membranen en kleppen van de pomp.

 • Hier meet Venhuizen of alle doppen voldoende spuitvloeistof afgeven. Tevens kijkt hij of het spuitbeeld per dop voldoende is, ofwel hij controleert de spuithoek van elke dop. De spuit wordt boven deze ‘golfplaten’ gezet en spuit een paar minuten.

 • De spuitvloeistof wordt opgevangen in bekertjes. De strepen op de bekertjes geven de minimum- en maximumhoeveelheid vloeistof aan. Zijn de afwijkingen groter, dan moeten er doppen vervangen worden. Dit kan ter plekke.

 • De keurmeester heeft speciale aandacht voor de kantdoppen, want de AID heeft aangekondigd hierop extra te controleren. Iedere spuit moet beschikken over kantdoppen. Daarnaast moet de dop naast de kantdop handmatig of elektrisch kunnen worden afgesloten.

 • Deze spuit beschikt over een schuimmarkeur. Hoewel dit een onderdeel is van de spuit, wordt deze niet getest.

 • Keurmeester Venhuizen test de manometer die de spuitdruk aangeeft. Deze wordt daarvoor van de spuit afgemonteerd. Vervolgens wordt hij op dit karretje geplaatst en getest. De maximale afwijking van de manometer met de ijkmeter mag 0,4 bar zijn.

 • Op iedere spuit moet de tankinhoud duidelijk zichtbaar zijn. Bij deze spuit is dat geen enkel probleem.

 • Deze spuit is voor 3 jaar goedgekeurd. Het keuringsrapport is uitgereikt aan medewerker Peter van der Deen van loonbedrijf Nieuwenhuyzen. Keurmeester Venhuizen geeft aan dat de meeste spuiten worden goedgekeurd na enkele kleine reparaties, zoals het vervangen van een paar doppen.

 • Tegelijk met het keuringsrapport reikt de keurmeester een sticker uit. Deze moet op de spuit worden geplakt. Op de sticker staat een nummer dat moet overeenkomen met het nummer op het keuringsrapport. Net als bij de apk-keuring bij auto’s voert SKL steekproefsgewijs herkeuringen uit.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.