Akkerbouw

Foto & video

Machinegeweld barst los

Hoewel het voorjaar aarzelend begon, konden akkerbouwers vorige toch op veel plaatsen het land op. Boerderij maakte op 15 en 16 april een rondje door Nederland.

Foto

 • Vlakbij Stad aan ’t Haringvliet (Z.-H.) poot Piet Molenaar de laatste Agria’s van zijn 4,5 hectare eigen vermeerdering. Als de kopakker erin zit, gaat hij verder met de 50 hectare fritesaardappelen. Molenaar is tevreden over het pootwerk. De grond is ondanks de regen van de afgelopen nacht niet te nat.

  Foto’s: Henk Riswick, Tekst: Hilko Bos

 • Aan de langste straat van Nederland, de Oudebildtdijk in Friesland, zaait Hessel Smits 14 hectare Coyote-suikerbieten. Zijn broer Wietze legt even verderop nog een perceel klaar. Als dat erin zit, zijn ze klaar met het zaaien van de 23 hectare bieten. Het zaairesultaat is goed. Door afwisselend drogere en nattere perioden zijn de bovenste kluiten goed verweerd.

 • Vlakbij de Duitse grens, in het Groningse Ter Apel, poten Jan en Arjan Timmerman Seresta-fabrieksaardappelen. In de ruggen wordt 10 kilo Vydate per hectare toegediend om aaltjes te bestrijden. De grond wordt losgetrokken met een vastetandcultivator gevolgd door een pakkerrol. De fronttank en de zaaipijpen worden niet gebruikt, maar zitten ook niet in de weg.

 • In Roodeschool (Gr.) legt Marten Spriensma het bietenland klaar. Om de grond zo vlak mogelijk klaar te leggen, gebruikt hij een bandenpakker in de fronthef. Volgend jaar wil hij een neuswiel vooraan de trekker bouwen.

 • Marten Sikkema zaait de uien van maatschap Spriensma in Roodeschool. Bijzonderheid is dat de uien op bedden van 3 meter gezaaid worden. Bij het rooien gebruikt Spriensma een omgebouwde, zelfrijdende rooier.

 • Het is aan de late kant, maar loonbedrijf Bogers kan in Oud Vossemeer (Zld.) nog net de varkensmest uitrijden over de wintertarwe van Peter van den Eijnden. Het roodzwenkgraszaad en de 12 hectare wintertarwe van Van den Eijnden was al te groot voor een drijfmestbemesting. De sleepslang rolt tijdens het heen-en- weerrijden de slang steeds op en af, zo beschadigd het gewas minder.

 • Henk van Bodegom zaait in Slootdorp (N.-H.) een perceel voor de vlasteelt. De grond is gefreesd en ligt er fijn bij. Wel is hij een paar weken later met zaaien dan normaal.

 • Omdat het lijnzaad nog steeds in 50 kilozakken gebracht wordt, is het vullen van de zaaimachine een lastige klus. Om dat op te lossen maakte Van Bodegom een bakje achterop de zaaimachine dat hij hydraulisch kan heffen. Zo kan hij laag bij de grond vullen en het zaad met weinig moeite in de zaaimachine kiepen.

 • Kees Ros ploegt in de buurt van Den Bommel (Z.-H.) een perceel waar hij Bintjes gaat poten. Eigenlijk wilde hij vandaag poten, maar door 5 millimeter regen wordt dat even uitgesteld. Misschien dat het later op de dag alsnog lukt. Op de achtergrond keert zijn medewerker net om, om een nieuwe vracht runderdrijfmest van het gemengde bedrijf op te halen.

 • Aries van Tiggelen vult de pootmachine met vroege fritesaardappelen op een perceel bij Wouw (N.-Br.). Het perceel wordt direct na het ploegen gepoot.

 • Peter van Tiggelen poot de eerste slag van het perceel. Aan de andere kant van de sloot raast de trein voorbij.

 • Jan Vrijsen van loonbedrijf Van Raak zaait in Diessen (N.-Br.) 5,5 hectare erwten voor Teun Reijrink. Het zaaien gaat snel met 6 meter voor en zo’n 7 kilometer per uur.

 • Op een perceel zandgrond in het Limburgse Veulen zaait Jan Jenneskens van loonbedrijf Ploegmakers een perceel graszaad. ’s Morgens regende hij eruit, maar aan het begin van de avond waagt hij een nieuwe poging. Het gaat goed, alleen op een laag gedeelte van het perceel is het nog nat. Het gras is bedoeld voor de productie van graszoden voor tuinen en voetbalvelden.

 • Hans Jansen draait de pootmachine in voor een nieuwe werkgang. In de bak zitten de laatste Madeleine-tafelaardappelen. Op de lichte zavelgrond bij Middenmeer (N.-H.) gaat het poten prima. Zijn medewerker legt het land volvelds klaar met een frees.

 • Servaas Jansen schept de laatste aardappelen voor in de bak. Als de pootmachine leeg is, kan er weer verder gepoot worden met pootgoed. De kipwagen vol met Fianna-pootgoed staat al op de kopakker te wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.