Akkerbouw

Foto & video

Bieten zaaien op de klei, poten in het zand

Ook in het noordoosten van Nederland zijn akkerbouwers volop aan het werk. De zandgrond in de veenkoloniën is voldoende opgedroogd om aardappelen te poten.

Foto

  • Bas Schrage in Zuidlaarderveen (Dr.) is druk met aardappelen poten. Schrage is donderdag begonnen, 2 weken later dan normaal. Inmiddels zit er 25 hectare in. Het poten gaat goed. Alleen de percelen met wat veen moeten nog even wachten.
    Foto's: Koos van der Spek, Tekst: Karin Oonk-Nooren

  • Enkele dagen voor het poten is varkensmest geïnjecteerd. Deze wordt met de spitmachine ondergewerkt. Na het spitten is de grond klaar voor het poten van de zetmeelaardappelen van het ras Festien.

  • Vlak achter de spitmachine rijdt de pootmachine. De pootcombinatie heeft een vorenpakker voorop. Deze drukt de grond nog even extra aan om verstuiving te voorkomen en de capillaire werking te bevorderen.

  • Voorop de pootmachine van Schrage zit een granulaatstrooier gevuld met Vydate, een middel tegen aaltjes. Daarnaast is op de machine een poederautomaat gemonteerd. De Moncereen moet rhizoctonia tegengaan.

  • Koos Naaijer legt het bietenland klaar met een Oldenhuis-eg. Deze is 6 meter breed en bestaat uit zeven losse eggen gemonteerd aan een buis. De kleigrond van 55 % afslibbaar is wat verslempt, ondanks dat deze herfst de grond grof is weggelegd met een cultivator.

  • Na strengere winters valt de grond voldoende fijn. Nu niet. Daarom trekt Naaijer de grond los met de tanden naar beneden. Daarna keert hij de eggen om en sleept de grond nog eens extra los. De akkerbouwer kiest voor kooiwielen omdat hij vindt dat dit de grond minder vastdrukt dan brede banden.

  • Tussen de buitjes door zaait Naaijer de suikerbieten. Na een buitje van enkele millimeters moet hij weer een paar uur wachten. Als het goed is, zitten eind deze week zijn 25 hectare bieten erin.

  • Het zaaien gaat redelijk. De ondergrond is eigenlijk nog te nat. Desondanks lukt het om het zaad voldoende onder te dekken met losse grond. Dit moet ook om muizenvraat te voorkomen. Deze beestjes eten anders hele rijen bieten op.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.