Akkerbouw

Foto & video

Nieuwe Bateman-spuit

Loonbedrijf Tamminga heeft een nieuwe 27 meter brede Bateman-spuit gekocht. Bekijk de details van deze machine.

Foto

 • Loonbedrijf Tamminga koos voor deze Bateman-spuit omdat het een compact gebouwde machine is. De spuit is erg gebruiksvriendelijk door de overzichtelijke bediening, aldus Tamminga. Desondanks zijn alle belangrijke opties aanwezig. Tot slot is het eigengewicht van ongeveer 7,5 ton relatief laag. De machine kost rond de anderhalve ton.
  Foto's: Koos van der Spek, Tekst: Karin Oonk-Nooren

 • De spuit is met 27 meter niet erg breed, maar Tamminga legt uit dat een bredere spuit niet echt handig is in zijn gebied. Het gaat hoofdzakelijk om kleinere percelen. Daarnaast willen telers vaak kunstmeststrooien door dezelfde sporen. En dan is 27 wel de max. Ook speelt mee dat loonbedrijf Tamminga al een spuit van 27 meter heeft en dan is een bredere spuit alleen maar lastig. Tot slot wordt een bredere machine alleen maar zwaarder.

 • De cabine is mooi ruim en is natuurlijk uitgerust met climate-control, airco en koolstoffilters. De tankinhoud van de spuit is 3000 liter; per tankbeurt kan zo’n 15 hectare worden gespoten.

 • Tamminga kiest doelbewust voor luchtondersteuning. Luchtondersteuning beperkt de drift waardoor de spuit minder weersafhankelijk of eigenlijk windafhankelijk is. Hierdoor kan vaker overdag gespoten worden; meer spuituren dus.

 • De spuit is uitgerust met een GPS-systeem. Handig, want de chauffeur hoeft de trekker niet meer uit om de spuitsporen uit te zetten. Dat betekent een rendementsverbetering. Toch zit er ook schuimmarkering op de spuit. Handig in nood als GPS niet werkt. Maar ook onmisbaar bij een geer, want er zit immers geen kleurmarkering bij het GPS-systeem.

 • De spuitbomen kunnen met één druk op de knop volautomatisch uitklappen. Natuurlijk kunnen de bomen ook in meerdere fases uitgeklapt worden.

 • De draaicirkel van deze zelfrijder is kleiner dan die bij een getrokken spuit. Overigens is de machine vierwiel aangedreven en bestuurd.

 • Ook zit er spoorbreedteverstelling op de spuit. De spoorbreedte varieert tussen de 1.80 m en 2.20 m. Daarnaast kan de werkbreedte van de voor- en achterwielen onafhankelijk worden ingesteld.

 • De spuit is met deze 71 cm brede lagedrukbanden ongeveer 2,5 meter breed. Na half april komen er voor de rest van het seizoen smallere banden om.

 • Een voorbeeld van het gebruiksgemak van de spuit. Dit bedieningskastje zit naast de fustreiniger en is eigenlijk een plaatsvervanger voor verschillende kranen.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.