Akkerbouw

Foto & video

Kistendraaier kiemt aardappelen af

Om de aardappelen af te kiemen, gebruikt maatschap Persoon in Uithuizen (Gr.) een demomachine die de kisten voorzichtig helemaal ronddraait.

Foto

 • Gerald Persoon (31) in Uithuizen (Gr.) heeft samen met zijn ouders een akkerbouwbedrijf. De hoofdtak in het bouwplan van 125 hectare is 45 hectare pootgoed. Het Amora-pootgoed begint net te kiemen. Een mooi moment om het om te storten. Deze keer gebruikt Persoon daarvoor een kistendraaier van het merk Airotator. De demomachine draait de kisten helemaal rond, waardoor de kiemen afbreken.
  Foto's: Henk Riswick, Tekst: Hilko Bos

 • De enige handeling die de teler moet doen om een kist om te storten, is de kist in de kistendraaier zetten. Een sensor registreert de aanwezigheid van de kist en stelt de machine in werking.

 • Een hydropomp zorgt dat twee cilinders de klep boven de kist naar beneden trekken. De klep grijpt aan de voorkant om de kist heen en sluit verder op de rand van de kist aan. Een goede afsluiting is nodig om knoeien te voorkomen.

 • Als de klep gesloten is, begint de kist rustig rond te draaien. De aardappelen rollen vanuit de kist in de klep. Alle aardappelen komen los van de kist. In de klep kan een paar honderd kilo.
  Standaard is de machine uitgerust met de mogelijkheid om een of twee keer rond te draaien. Optioneel is een uitvoering waarbij de machine vier keer ronddraait. Dat kan nodig zijn bij langere kiemen.

 • Het draaien van de kist gebeurt met een elektromotor. Via een as wordt met een ketting het draaimechaniek aan beide kanten van de kist aangedreven.

 • Nadat de kist een of twee keer is rondgegaan is, draait de kist nog even door voordat hij naar de eindstand gaat. Daardoor komen de aardappelen vlak in de kist te liggen en is vlakstrijken niet nodig. Als de kist klaar is, gaat de klep automatisch omhoog.

 • Met de heftruck kan de kist uit de kistendraaier gepakt worden. Handwerk komt er niet aan te pas.

 • Het oordeel van Persoon over de machine is positief. Hij vindt het een doordachte en robuuste machine. Het kistendraaien gaat sneller dan omstorten van kist in kist. Bovendien knoeit het minder. Vlakstrijken is ook niet meer nodig en de aardappelen beschadigen minder. Daarnaast versmeert het minder dan omstorten via de stortbak.
  Het grootste nadeel vindt Persoon de aanschafprijs van €9.750 in de standaarduitvoering. De machine is echter bij uitstek geschikt om aan te schaffen met meerdere collega’s. Elke teler heeft de machine maar een paar dagen per seizoen nodig. Gezamenlijke aanschaf drukt de kosten aanzienlijk.

 • Het inzetten van de kisten is een precies klusje. Alles sluit goed af om knoeien te voorkomen. Volgens dealer Bert Jan Pellikaan van Landbouwmechanisatie Den Andel is de machine ook geschikt voor tonskisten. Dan heeft de teler echter wel inzetstukken in de machine nodig. Er is wel animo voor het apparaat. In de eerste maanden van 2008 verkocht Pellikaan al vijf machines.

 • Hier meer in detail een van de cilinders die de klep aantrekt. Bij het openen is de hoogte aan de achterkant geblokkeerd, waardoor via een hefboomwerking de opening aan de voorkant nog groter wordt.

 • De machine is eenvoudig te bedienen. Er zijn maar drie knoppen nodig voor de juiste instelling: een knop om te kiezen hoe vaak de kist moet ronddraaien, een knop om de draaisnelheid in te stellen en een knop om in te stellen hoever de kist door moet draaien om de kist vlak te maken. Dat laatste varieert vooral tussen partijen met ronde of langwerpige aardappelen.

 • Als de kisten uit de draaier komen, is het niveau met bijna een plank gestegen. De aardappelen liggen nu veel luchtiger in de kist, dan wanneer ze er al een paar maanden inzitten. Dat is ook wel logisch, als je bedenkt dat de machine oorspronkelijk gemaakt is voor het beluchten van bloembollen. Een aanpassing maakte het omstorten van aardappelen mogelijk.

 • Veel kiem zat er nog niet op het Amora-pootgoed van Persoon. Juist daarvoor is de kistendraaier ook geschikt. Bij lange kiemen zou Persoon eerder de stortbak gebruiken, om zo de kiemen kwijt te raken. Maar de versmering die dat met zich meebrengt, is wel een groot nadeel. Net als de extra arbeid om de lijn op te stellen. Met de kistendraaier kan één persoon met relatief weinig werk de aardappelen omstorten.

Of registreer je om te kunnen reageren.