Akkerbouw

Foto & video 5 reacties

Kali voorlopig niet goedkoper

Voorlopig gaat de kaliprijs niet omlaag. De vraag naar kaliumhoudende meststoffen is enorm gestegen. De kaliumproducenten kunnen lang niet altijd aan de vraag voldoen.

Foto

 • De vraag naar kaliumhoudende meststoffen is wereldwijd enorm gestegen. Zeker vanuit Azië, Midden- en Zuid-Amerika en sommige delen van Afrika , maar ook vanuit de Oost-Europese landen, komt de laatste jaren meer vraag naar kalium. Ruwweg lag het verbruik in 2007 wereldwijd op ongeveer 59 miljoen ton.De komende jaren zal het verbruik met 3 tot 5 procent per jaar zal toenemen. De snel stijgende vraag en slechts beperkte beschikbaarheden verklaren waarom de prijzen de laatste tijd zo sterk zijn gestegen.

  Foto's: K+S Benelux, Tekst: Karin Oonk-Nooren

 • Jaap Brink, areamanager Nederland van K+S Benelux in Breda, ziet voorlopig nog geen prijsverlagingen. “Daarvoor is de huidige vraag naar kalium te groot, onder meer door de wereldbevolkingsgroei, meer vraag naar graangewassen, de toegenomen welvaart en de veranderde eetgewoontes in Azië. Terwijl het aanbod slechts geleidelijk toeneemt.”

 • Een kalimijn is een enorm complex. Vanuit de minstens twee schachten zijn op verschillende diepten transportgangen over vele kilometers naar de eigenlijke winplaatsen aangelegd. De totale lengte van zo’n gangenstelsel is 150 tot 180 kilometer, wat overeenkomt met het wegennet van een middelgrote stad. De temperatuur in de mijn schommelt van 25 tot 40 graden, afhankelijk van de diepte en de luchtverversing.

 • Het element kalium (K) zit vast in diverse gesteentelagen tussen de 400 en 4.000 meter diep. De kalizouten worden echter gewonnen tot op een diepte van 1.500 meter. Grote machines boren 7 meter diepe gaten in het harde ‘zoutgesteente’, waarin springstof wordt geplaatst. Tijdens ploegwisselingen laten mijnwerkers het springen.

 • Daarna brengen de voorladers het ruim 200 miljoen jaar oude ruwzout van de winplaats naar de zogenoemde breekinstallaties. Die installaties maken het grove materiaal kleiner.

 • Via kilometerslange transportbanden of met een trein wordt het ruwzout naar de schacht gebracht, waar het direct naar boven wordt vervoerd of in een voorraadbunker wordt opgeslagen.

 • Eenmaal boven de grond wordt het ruwzout fijngemalen en vervolgens tot meststoffen verwerkt. Dit gebeurt - afhankelijk van het type ruwzout - volgens de oplosmethode, de flotatiemethode of de elektrostatische methode (links naar jullie pagina). Uiteindelijk wordt slechts een klein gedeelte van het ruwzout direct als meststof gebruikt.

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ad Plezier

  Hallo,

  Nou gewoon niet zaaien die rommel.
  Dan maakt het ook niet uit of het duur is.

  Dus het maakt mij niet uit

  Groet

 • no-profile-image

  Cor Van Pelt

  Goede dag,Kunt U mij zeggen waar die foto's van die kalium mijn vandaan komen? Er zijn in de provincie Saskatchewan een of twee kalium mijnen.
  Dat product wordt per trein naar Vancouver gestuurdt voor verdere verzending. Komt dat in Nederland terrecht?

  Groeten uit Alberta.Canada.8brbsh

 • no-profile-image

  Arend

  Kali is geen rommel en wordt gestrooid niet gezaait.Pipo...

 • no-profile-image

  Jaap Brink, area manager NL bij K+S Benelux bv

  Beste Cor van Pelt,

  Hartelijk dank voor uw reactie. Graag laat ik u weten dat het hier gaat over de Duitse Kalimijnen, die geëxploiteerd worden door K+S KALI GmbH uit Kassel - Duitsland. Meer informatie vindt u op <> en <>. En wat uw opmerking betreft over Saskatchewan, meld ik u dat inderdaad ook vanuit deze Canadese mijnen kalium naar Nederland / West Europa kan komen.

 • no-profile-image

  J.T.

  Beste heer Brink, is het niet zo dat wanneer de kaliprijs blijft stijgen en de prijzen van landbouwprodukten dalen er vanzelf weer een kleinere vraag komt? Je kunt mij niet wijs maken dat in oostbloklanden of aziatische landen er ongelimiteerde prijsstijgingen voor mineralen kunnen blijven plaatsvinden zonder dat de vraag zakt. Dit geldt in ons eigen land al als je nu kijkt wat de aardappelprijzen doen. Het blijft marktwerking.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.