Akkerbouw

Foto & video 2211 x bekeken 1 reactie

Peen sorteren met lucht

Jan Willem Bakker gebruikt sinds 4 weken een optische sorteerder voor zijn winterpeen. Bekijk de foto’s en zie hoe de sorteerder is ingepast in het spoelproces.

Foto

 • Jan Willem Bakker (30) uit Bierum (Gr.) heeft samen met zijn oom en vader een akkerbouwbedrijf van 700 hectare. Op 150 hectare hiervan staat winterpeen. Op het bedrijf wordt zoveel mogelijk van deze peen gespoeld en vervolgens afgeleverd in bigbags. Gespoelde peen brengt 1 à 2 cent per kilo meer op.
  Foto's: Koos van der Spek, Tekst: Karin: Oonk-Nooren.

 • De wortels worden met een kistenkantelaar uit de kuubskisten in de stortbak gestort. Hiermee wordt zoveel mogelijk van de losse grond eruit gezeefd. Dit is na het spoelen het tweede voordeel. Door te spoelen bespaart Bakker 33 procent op het transport, 30 ton bruto peen geeft meestal slechts 20 ton netto.

 • Vanuit de stortbak komt de winterpeen in de wastrommel. Deze is 5 meter lang. De wortels gaan in een continue stroom de trommel in.

 • Als ze uit de wastrommel komen, zijn de wortels helemaal schoon. Dat moet ook, anders kan de tarra niet uitgelezen worden.

 • Op deze rollensorteerder worden de wortels vervolgens gesorteerd op dikte. De opening tussen de rollen is steeds iets groter. Fijne wortels vallen er aan het begin van de sorteerder doorheen, dikke pas achteraan.

 • Een lengtesorteerder legt de wortels vervolgens allemaal in de lengterichting gelegd. Dit heeft twee functies. Ten eerste worden hiermee kleine stukjes afgebroken wortel uitgesorteerd, ten tweede liggen de penen mooi recht voordat ze de optische sorteerder ingaan.

 • Tl-balken zorgen voor een flinke belichting van de optische sorteerder. Dit is nodig, omdat anders de vier camera’s niet goed verkeerde penen kunnen zien. Aan de hand van de kleur berekent de computer welke wortels eruit moeten.

 • Een meter verderop worden de wortels uit de sorteerder geschoten. Dit gebeurt met lucht, die met 5 bar uit 180 gaatjes komt. De computer geeft door wanneer welk gaatje lucht moet schieten om de verkeerde wortels naar beneden weg te duwen.

 • Vanuit de optische sorteerder gaan de wortels naar de leeskamer om nog verder gelezen te worden. De optische sorteerder haalt ongeveer 50 procent van de tarra eruit. Meer is wel mogelijk, maar dan wordt de sorteerder onnauwkeuriger en gaan ook te veel goede wortels mee.

 • Normaliter rapen vier mensen in de leeskamer de laatste tarra eruit. Bij heel goede partijen volstaan twee mensen.

 • Vanaf de leesband komen de wortels via een valbreker op de dwarsband van de bigbagvuller. Om de beurt draait deze naar links en naar rechts.

 • Vanaf de dwarsband komt de peen in een soort tussenbunker. Deze bunker heeft een weeginstallatie die precies de 1.100 kilo die in de bigbag past afweegt.

 • Heel rustig lopen de wortels de bigbag in. Ze zijn nu klaar voor transport. 90 procent van de peen heeft als bestemming Duitsland. Iedere dag wordt zo 75 ton netto ofwel drie vrachten gewassen.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  jan

  Geweldig die sorteer machine !! Zal wel een veel betere kwaliteit verkocht kunnen worden met minder arbeid.
  Succes met de nieuwste sorteertechniek.

Of registreer je om te kunnen reageren.