Akkerbouw

Foto & video 1115 x bekeken

Eerste aardappelen gepoot

De primeuraardappelen van Johan Slager (41) in Sint Annaland (Zld.) zitten grotendeels al in de grond. Ook op dinsdag 19 februari was de pootmachine op het land.

Foto

 • Johan Slager is directeur/eigenaar van het aardappelbedrijf Pieperline Holland in Sint Annaland. Het bedrijf teelt 140 hectare aardappelen, grotendeels primeurteelt. Daarnaast heeft hij een aardappelschilbedrijf.
  Foto's: Hans Prinsen. Tekst: Karin Oonk-Nooren

 • Slager wil zo vroeg mogelijk de markt op met zijn eerste vroege aardappelen. Het liefst al eind mei, nog voordat de veiling in Annaland start. Zodra de grond in het voorjaar droog genoeg is, begint hij dan ook met poten. Vanaf begin februari staat de pootcombinatie in ieder geval startklaar. Hier controleert hij de kiemen van de Frieslanders die al sinds november aan het voorkiemen zijn.

 • Dit is het eerste jaar dat Slager beschikt over een kas om de kiemen te laten afharden. Hiermee is hij erg blij. De kiemen zijn nu kort en sterk door het vele licht. Je ziet zelfs al blaadjes aan de kiemen komen. Deze kiemen zijn zo sterk dat ze wel tegen een paar graadjes vorst kunnen. Van 4 graden vorst hebben de aardappelen geen last als ze in de rug liggen.

 • Dinsdagochtend vroeg gaat het poten niet. ’s Nachts heeft het enkele graden gevroren. Door de hardnekkige mist gaat de vorst maar langzaam uit de grond, met als gevolg enorm veel kluiten omdat de grond nog was bevroren. Hierdoor worden de poters niet goed ondergedekt. Slager besluit dan ook om nog even af te wachten en het later nog eens te proberen.

 • Om 11 uur ’s ochtends begint de akkerbouwer opnieuw. Het gaat nu veel beter. De grote kluiten zijn verdwenen. Slager geeft dan ook het sein dat verder doorgepoot kan worden. Vandaag gaan een paar hectares Eigenheimers van 20 procent afslibbaar de lichte zavelgrond in.

 • Sinds 3 jaar gebruikt Slager een frontfrees. Het grootste voordeel is dat de grond veel minder smeert. Daarnaast blijft de trekker veel beter in het spoor lopen omdat de frees als het ware de trekker vooruit trekt. Op een enkele kluit na valt de in het voorjaar geploegde land mooi fijn.

 • Slager bekijkt hoe diep de aardappelen liggen. De poters liggen volledig in de losse grond. Dieper poten heeft geen zin. Ten eerste worden de allereerste primeuraardappelen gerooid als er amper 10 ton onder zit. Die hebben niet veel ruimte in de rug nodig. Daarnaast gaat het rooien makkelijker en tot slot is de kans op waterschade minder groot. Als er water tussen de ruggen staat, liggen de poters nog droog.

 • Hier wordt de pootmachine weer gevuld. De kistjes worden stuk voor stuk met de hand leeg gegooid. Een karweitje van een 10 minuten. Meestal worden de kistjes eerst geleegd in de schepbak van de heftruck die vervolgens in de pootmachine leeg gekiept wordt. Het vullen van de pootmachine gaat dan stukken sneller, waardoor deze nauwelijks stil hoeft te staan.

 • Dit perceel is maandag al gepoot. Dinsdagochtend is het nog bemest met de fijne vorm van zwavelzuurammoniak. Nu wordt er al gefreesd. Slager freest de aardappelruggen zo snel mogelijk aan. Dit is sowieso noodzakelijk op de percelen die hij onderdekt met plastic. Het frezen gaat met 5 kilometer per uur in een racetempo, de laatste kluiten moeten maar kapot smelten.

 • Maar ook op de andere percelen freest hij zo snel mogelijk, want risico is te groot dat na een fikse regenbui het frezen niet meer kan. Bij vorst is het risico op bevriezing van de poters dan veel te groot. Slager controleert hier hoe diep de poters liggen. Hij meet circa 14 centimeter. Veel minder dan de gebruikelijke 18 centimeter, maar hij heeft de aardappelen natuurlijk ook minder diep gezet.

 • Een aantal percelen dekt hij onder met plastic. Hiermee wordt de teelt tot 2 weken vervroegd. Voor deze aardappelen hoopt hij dan net een hogere prijs te ontvangen. Want de prijs moet het doen bij primeuraardappelen en niet de kilo’s, vindt de akkerbouwer.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.