Akkerbouw

Foto & video

Peen er toch nog uit

De 18 ha peen van Koos Geschiere op het natte perceel aan de Schokkeringweg in Nagele (Fl.) komt er toch nog uit, en net voor Kerstmis. Zelfs nog met de klembandrooier.

Foto

 • Koos Geschiere (45) heeft een akkerbouwbedrijf van ongeveer 70 ha in Nagele (Fl.). Hij teelt 18 ha peen samen met Jaap Quartel. Daarnaast teelt hij vlas, pootaardappelen, eerstejaarsplantuien en wat graszaad. Ondanks de kleine buitjes vorige week is het de afgelopen dagen toch nog gelukt de peen te rooien. Gelukkig, want de vorst komt eraan.

  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Dit perceel is kwetsbaar, vertelt Geschiere. Zeker op de voorste helft van de kavel is het nat. Nadat er half november een bui van 70 millimeter is gevallen, is het eigenlijk nooit meer droog geweest. Rooien ging gewoon niet eerder. Twee weken geleden had de akkerbouwer het nog geprobeerd, maar dat was geen succes. Nu gaat het net.

 • Het loof van de Nerac-peen is gelukkig nog sterk genoeg. Er blijft wel wat peen staan doordat het loof afbreekt, maar meer dan ongeveer 10 procent zou het niet zijn. Geschiere is er in ieder geval tevreden mee. De afgelopen weken is de prijs flink omhoog gegaan. Daardoor beurt hij nu een mooie prijs voor de afland-peen. Daar heeft hij graag het extra risico voor genomen.

 • Geschiere was laat met zaaien. Pas in de laatste week van mei freesde hij de ruggen en zaaide de peen in. Omdat hij wist dat het ging om een nat perceel maakte hij de rug zo hoog mogelijk om puntrot te voorkomen. Dat lukte niet helemaal. De blokjes hier vooraan zijn zo nat dat rooien eigenlijk onmogelijk is. En omdat hier en daar een puntrotje voorkomt, heeft Geschiere besloten deze te laten staan.

 • Loonbedrijf Vos uit Bant rooit de peen. Zijn getrokken klembandrooier kwam er niet doorheen. Ook een Amac-rooier had het moeilijk tijdens het rooien van de paden. Het loonbedrijf heeft toen een zelfrijdende klembandrooier geregeld. Deze Dewulf ZKIIS kan het net aan. De peen komt uiteindelijk netjes in de kist.

 • De chauffeurs op de wagen hebben er in ieder geval aanzienlijk meer moeite mee om recht onder de afvoer te blijven. Deze wagens zijn overigens ontworpen door de loonwerker zelf. Grote voordelen van de kar zijn dat altijd met brede banden gereden kan worden. Daarnaast is het voor de trekkerchauffeur veel rustiger rijden omdat hij alleen maar hoeft te zorgen dat de peen op de band boven de wagen komt.

 • Als Frans Flohil onder de rooier rijdt, laat de man op de kar, Bert Grootherder, de band in de kist zakken zodat de valhoogte beperkt blijft. Vervolgens vullen ze eerst de eerste vier kisten. De band boven op de kar schuift steeds een stukje naar achteren. Na vier kisten draait de draairichting van de band op de wagen om en worden de vier achterste kisten van achteren naar voren gevuld.

 • De afvoer van deze rooier heeft geen speciale rol die de peen over de hele breedte van de band verdeelt. Om de kisten zo vlak mogelijk af te vullen gaat het vullen nu in twee keer. De trekkerchauffeur rijdt eerst zo ver mogelijk van de rooier af zodat de kist aan één kant mooi vol zit. Vervolgens gaat de band nogmaals alle kisten langs en rijdt de chauffeur dichter bij de rooier zodat de peen juist aan de andere kant in de kist komt.

 • Zodra de kist vol is, kan de wagen naar het erf. Dat gaat niet zo makkelijk. De kilometerteller geeft 9,7 kilometer aan terwijl de trekker nauwelijks vooruit komt. Flinke slip dus. Maar uiteindelijk lukt het zonder vast te zitten om de wagen bij het verharde plein voor op de kavel te krijgen. De trekkerchauffeurs rijden de wagen achteruit het plein op.

 • Als eerste laten ze de wagen achteraan zakken. Vervolgens doen de chauffeurs het hydraulische klepje achter de wagen omlaag en schakelen ze de hydraulisch aangedreven trekriem op de kar in. Zo komen de kisten langzaam in beweging. De chauffeur rijdt heel zachtjes vooruit waardoor de acht kisten netjes achter elkaar op het erf staan.

 • Voor heftruckchauffeur Koos Geschiere is het nu een koud kunstje om de kisten met twee stuks op elkaar te zetten. De trekkerchauffeur verzet zijn kar ondertussen iets zodat de heftruck vrij baan heeft om er direct weer acht lege kisten op te zetten. Met de heftruck worden de kisten er een voor een opgezet en naar voren geschoven. Binnen een paar minuten is de kar weer weg.

 • De peen komt netjes in de kist. Uit de eerste proefspoelingen kwam 680 kilo netto per kist. Ondanks het extra verlies vanwege het late rooien komen er nog steeds zeker 110 kisten per ha vanaf. Geschiere heeft de peen pas vorige week verkocht. Hij profiteerde dus van de opgelopen prijzen van de laatste weken. Zijn verkoopprijs ligt rond de €15 per 100 kg.

 • Een gedeelte van de peen heeft Geschiere opgeslagen in zijn eigen koeling. De rest is verkocht afland en wordt direct opgehaald en gaat naar Noord-Holland. De vrachtwagen die de kisten ophaalt, neemt meteen ook een vracht lege kisten mee. Vandaag, woensdag 24 december, komt de laatste peen eruit.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.