Akkerbouw

Foto & video

Jachthaven in plaats van tarwe

Akkerbouwer Geert-Jan Molema in Beerta (Gr.) start in april met zijn jachthaven. Vanaf zijn steiger zijn bootjes binnen vijf minuten op het grote meer van de Blauwe Stad.

Foto

 • Akkerbouwer Geert-Jan Molema (45) wijst op de kaart van de Blauwe Stad aan waar zijn akkerbouwbedrijf en jachthaven Reiderhaven liggen. De achterste kaart is een schets van het gehele plan.
  Foto's: Dennis Beek en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Twee jaar terug combinede Geert-Jan Molema voor het laatst vlak achter zijn boerderij. Hij verkocht een gedeelte van zijn grond en kreeg daarbij de mogelijkheid om een jachthaven te beginnen. Overigens heeft hij nog steeds een akkerbouwbedrijf van ruim 80 hectare. Lees de reportage in Boerderij twee jaar terug.

 • Een schets van de plannen van Molema. Rechtsonder de boerderijgebouwen voor de opslag van machines, graan en stro. Linksonder de geplande tien chalets. En middenboven de toekomstige steigers.

 • Sinds oktober staat er anderhalve meter water achter de boerderij. Vanaf 1 april is het water bevaarbaar. Bootjes kunnen zonder bruggen en sluizen binnen vijf minuten op het Oldambtmeer zijn.

 • Molema is ook nog akkerbouwer. Dat blijkt wel uit deze foto. In deze schuur kan tot 1.000 ton stro opgeslagen worden. In een andere schuur ligt 1.000 ton graan. In weer een andere schuur staan trekkers. Die ruimte is per april bestemd voor de boten.

 • Aan de andere kant van het water achter de boerderij begint het natuurgebied Het Wold. Aan het water wordt een groot aantal huizen gebouwd. Ruim 10 hectare van Molema’s oorspronkelijke akkerbouwbedrijf is gelegen in dit nieuwe stuk natuur.

 • Er moet nog enorm veel gebeuren voordat het april is. Voor is het al netjes, maar achter moet alles nog bestraat worden. Er liggen nog klinkers voor 7.000 vierkante meter op het erf. Een klus waarvoor de akkerbouwer een paar mensen inhuurt.

 • Het tweedehands toiletgebouw kocht Molema op marktplaats.nl. Hij zag de advertentie staan tijdens de tarweoogst. Toch maakte hij tijd vrij om even op de betreffende camping te gaan kijken. Goede artikelen zijn altijd snel weg.

 • De scheepshelling is aangelegd. Vanaf april kunnen de bootjes hier te water worden gelaten. Molema heeft een vergunning om in de toekomst een boothuis te bouwen. Enkele bootjes kunnen dan overdekt in de jachthaven liggen.

 • Een spoelplaats mag natuurlijk niet ontbreken. Ook legt de akkerbouwer een afzuigsysteem aan voor de toiletten van de bootjes. Voor grotere jachthavens is dit vanaf 2009 verplicht. Daarnaast komt er een brandstofvoorziening.

 • Deze schuur is vanaf april bestemd voor de botenopslag. Hoewel Molema eigenlijk nog niet van start is gegaan, staan de eerste zes boten al in de schuur. Klanten melden zich dagelijks aan. Bekijk de site van de jachthaven van Molema: www.reiderhaven.nl.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.